Orgaan- en weefseldonatie blijft tot op heden een moeilijk bespreekbaar onderwerp omdat dit automatisch met het levenseinde wordt geassocieerd. Doch is het van ‘levensbelang’.
De nood in België is zo groot dat er nog steeds mensen sterven terwijl ze wachten op een nieuw orgaan.
Iedere Belg* is in principe potentieel orgaandonor tenzij hij/zij formeel verzet aantekent.
*Minimum 6 maanden ingeschreven in het bevolkingsregister
De Belgisch wetgever koos dus voor het principe van de solidariteit. Door orgaandonatie kan je op die manier een heel aantal mensen een tweede kans geven of hun levenskwaliteit verbeteren.
De anonimiteit tussen de families van de donor en de ontvanger blijven steeds gewaarborgd om zo elke vorm van verplichting te vermijden.
Orgaandonatie moet ook gebeuren met respect voor het lichaam van de overledene en voor de nabestaanden.
Orgaandonatie mag geen financieel gewin opleveren
Na het vaststellen van de hersendood wordt het rijksregister gecontroleerd op toestemming of verzet. Indien niets geregistreerd werd, zal de arts altijd nagaan bij je familie hoe je hier tegenover stond. Het is daarom belangrijk dat je orgaandonatie bespreekt in familiekring. Zo vermijd je dat er op een zeer emotioneel moment een moeilijke beslissing genomen moet worden.
Vooraleer tot orgaandonatie wordt overgegaan, heeft het medisch team alles in het werk gesteld om de patiënt te redden
De persoon heeft onomkeerbare hersenschade opgelopen (bv. uitgebreide hersenbloeding na verkeersongeval). Deze diagnose wordt vastgesteld in het ziekenhuis door 3 onafhankelijke artsen op basis van een aantal klinische factoren en onderzoeken. Op dit moment is de patiënt ook officieel overleden.
Deze patiënten vallen onder de wetgeving van orgaandonatie.
Bekijk de verklaring voor orgaandonatie
Elke kans op zinvol herstel is uitgesloten en er werd door de artsen beslist dat verdere therapie zinloos is (bv. zuurstoftekort na reanimatie). Na cardiaal arrest kan eventueel overgegaan worden tot orgaandonatie. Voor deze categorie wordt er officieel toestemming aan de familie gevraagd.
Dit betreft het wegnemen van organen van levende mensen. De wetgever vereist dat de donor 18 jaar is. (bv. vader die een nier aan zijn kind wenst te schenken)
Na te zijn ingelicht over de sociale, familiale, psychische en fysieke gevolgen van de wegname door een arts, moet de donor hiermee vrij en bewust schriftelijk instemmen. Dit gebeurt alleen in gespecialiseerde centra.
We zijn een lokaal donorziekenhuis met een multidisciplinair donorcoördinatieteam dat samenwerkt met UZ Leuven. De wegname van organen gebeurt in ons ziekenhuis maar de transplantatie zelf vindt plaats in UZ Leuven of in een land aangesloten bij Eurotransplant. Dit is een wettelijk erkende organisatie die alle orgaantransplantaties coördineert.
De organen worden aan hen toegewezen, waarop zij aan de hand van heel wat criteria (urgentie, bloedgroep, leeftijd ...) een orgaan toewijzen aan de juiste persoon.
Voor inlichtingen, ook als nabestaande van een donor, kan je steeds terecht bij iemand van ons donorcoördinatieteam.
Meer info vind je ook terug op deze websites:
Deel op