Als vrouw heb je levenslang nood aan oestrogenen en progesteron als geslachtshormonen. De productie van deze hormonen start bij de eerste maandstonden in de eierstokken. Na de menopauze maken de bijnieren en het onderhuids vetweefsel verder vrouwelijke hormonen aan. Deze hormonen zijn noodzakelijk voor een goede werking van je lichaam bijvoorbeeld als groeifactor, ontwikkeling van geslachtsorganen, vruchtbaarheid…
Waarom antihormonale therapie toepassen?
70 à 80% van de borsttumoren zijn hormonaalgevoelig. Na celonderzoek blijkt je borstletsel hormoongevoelig. Dit drukken we uit in hormoonreceptoren, namelijk oestrogeen- en progesteronreceptoren. Dit betekent dat de cellen van je borstletsel aanhechtingspunten hebben waarop vrouwelijke hormonen zich binden. Zo stimuleren ze de cellen om te groeien en zich te delen.
Hoe werkt de antihormonale therapie?
Deze medicatie verhindert de aanmaak van hormonen en/of blokkeert de aanhechtingspunten, de hormoonreceptoren. Zo vertraagt en stopt de groei van hormoongevoelige cellen in bijvoorbeeld je borstklierweefsel. Dit werkt beschermend en verlaagt dus het risico op herval van hormoongevoelige borstkanker. Bij gevorderde borstkanker onderdrukt het de verdere verspreiding van kankercellen.
Gedurende vijf jaar, soms tien jaar, neem je dagelijks één pilletje in. Dit pilletje neem je eventueel samen met andere medicatie, na afstemming met je arts. Deze therapie start op na je operatie, na een aanvullende chemotherapie of in combinatie met bepaalde antitumorale therapie zoals palbociclib.