Beenmergpunctie

Een beenmergpunctie is een celonderzoek waarbij beenmergcellen meestal uit de bekken (crista) worden weggenomen voor microscopisch onderzoek. In sommige gevallen wordt er ook een botbiopsie gedaan.

Laatst gewijzigd op
donderdag, 22 juli 2021

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:00-18:00
di 8:00-18:00
wo 8:00-18:00
do 8:00-18:00
vr 8:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

Een beenmergpunctie is een celonderzoek waarbij beenmergcellen meestal uit de bekkenkam (crista) worden weggenomen voor microscopisch onderzoek. Soms wordt ook in het borstbeen geprikt (sternumpunctie). 

Bij een beenmergpunctie prikt de arts met een punctienaald (speciale holle naald) in het bot naar de beenmergholte.

In sommige gevallen wordt er ook een botbiopsie gedaan. Hierbij wordt een heel klein pijpje bot uit het heupbot verwijderd.

Om een diagnose te stellen wordt het beenmerg onderzocht in het laboratorium.

Beenmerg

Beenmerg is weefsel dat gelegen is in de mergholtes van de beenderen. Dit bestaat uit een netwerk van vezels waartussen stamcellen liggen. Naast stamcellen bevinden zich ook vetcellen in het beenmerg. De stamcellen zijn in staat uit te groeien tot verschillende soorten bloedcellen: rode bloedcellen (erytrocyten), witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten). Hierdoor is het beenmerg eigenlijk de fabriek van waaruit de bloedcellen aangemaakt worden. Dit gebeurt voornamelijk in de schedel, het borstbeen, de ribben, de wervels, het bekken, de bovenarmen en de bovenbenen.

Verloop

Kostprijs

Het beenmerg wordt onderzocht in het laboratorium pathologie en het klinisch laboratorium. Die onderzoeken staan op de factuur van az groeninge vermeld. 

Sommige onderzoeken worden opgestuurd naar AZ St Jan Brugge, UZ Gent, UZ Leuven, waarvan je dan een aparte afrekening ontvangt.

Het beenmergonderzoek (de punctie) zelf kost je maximaal 15 €, afhankelijk van je terugbetalingsregeling. 

De meeste onderzoeken in het laboratorium op het bloed en het beenmerg worden geheel of gedeeltelijk terugbetaald door de ziekteverzekering en de totale kostprijs varieert heel erg naargelang je medisch probleem. Indien je je afvraagt of het bedrag niet te hoog is, breng dan je factuur mee en bespreek dat bij je volgend bezoek aan je arts.

Meer info

In onderstaande, informatieve video van een Nederlands ziekenhuis kan je het verloop van een beenmergpunctie bekijken. Patiënten krijgen in deze video niet de lichte verdoving die we in az groeninge wel gebruiken.