Blaasspoeling met Farmorubicine®

Tijdens een blaasspoeling of -instillatie met Farmorubicine® dienen we een stof toe met een celdodend effect op tumoren.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 1 juni 2021

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:15-13:0013:45-18:00
di 8:15-13:0013:45-18:00
wo 8:15-13:0013:45-18:00
do 8:15-13:0013:45-18:00
vr 8:15-13:0013:45-18:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

Bij meer dan de helft van de patiënten keren verwijderde oppervlakkige blaastumoren (blaaspoliepen) terug (recidief), waarbij ze soms langzaam kwaadaardiger worden en de blaaswand verder ingroeien. Om de kans op terugkeer en de aantasting van de diepere spierlaag te verhinderen, kan een aanvullende behandeling nodig zijn. Deze behandeling bestaat meestal uit één of meerdere blaasspoelingen (blaasinstillaties) en gebeurt poliklinisch.

Wat is Farmorubicine®?

Farmorubicine® is een stof met een celdodend effect op tumoren (cytostaticum). Farmorubicine® kan dus beschouwd worden als een vorm van chemotherapie. Door het product rechtstreeks in de blaas in te brengen, komt het niet in de bloedbaan terecht en heb je geen last van bijwerkingen als haaruitval en misselijkheid.

Hoe vaak vinden blaasinstillaties plaats?

Blaasinstillaties of -spoelingen zijn het meest doeltreffend wanneer ze volgens een schema plaatsvinden. We starten met wekelijkse instillaties en nadien zetten we ze maandelijks verder. We bespreken dit schema met je voor de start van de blaasinstallaties. Tijdens de behandelperiode onderga je regelmatig een controle in de vorm van een blaasonderzoek.

Soms blijkt het tijdens de kuur wenselijk om van het ene op het andere middel over te stappen. Bijvoorbeeld omdat je een middel niet goed verdraagt. Of omdat het eerdere middel te zwak blijkt. Je uroloog zal dit met jou bespreken. Je zal levenslang na het verwijderen van poliepen onder regelmatige controle van de uroloog blijven.

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’.