Blaasspoeling met Gepan®

Bij een blaasspoeling met Gepan® herstellen we de beschermlaag van de blaas.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 1 juni 2021

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:15-13:0013:45-18:00
di 8:15-13:0013:45-18:00
wo 8:15-13:0013:45-18:00
do 8:15-13:0013:45-18:00
vr 8:15-13:0013:45-18:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

De binnenkant van de blaas is bekleed met een ondoordringbare laag, de Glycosamineglycaanlaag (GAG–laag) en fungeert als bescherming tegen irriterende stoffen en toxine in de urine. Deze GAG-laag bestaat o.a. uit hyaluronzuur en chondroitine. Beschadiging van deze laag kan leiden tot vermindering van de effectiviteit als beschermbarrière. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen in de urine doorgelaten worden en pijn en aandrang kunnen veroorzaken. Deze blaasspoelingen worden gegeven om de beschermlaag van je blaas te herstellen.

Waarvoor krijgt je een blaasspoeling?

  • Spoelingen kunnen de pijnklachten in je onderbuik, blaas en/of urineleider verminderen.
  • Het kan de kans op terugkerende blaasontstekingen (recidiverende cystitis) verkleinen.
  • Verder kunnen de spoelingen gebruikt worden bij bijvoorbeeld schade aan de blaas na bestraling (radiatie cystitis) of door interstitiële cystitis.
  • Ook kunnen klachten van een overactieve blaas gereduceerd worden. 

Wat is Gepan®?

De werkzame stof in Gepan® is chondroïtinesulfaat. Dit zijn lichaamseigen stoffen en een onderdeel van de beschermende barrière laag van de blaas. Gepan® is een pH-neutrale, steriele oplossing die in de blaas gebracht wordt. Het is beschikbaar als een kant-en-klare spuit en daardoor bijzonder gemakkelijk te gebruiken.

Door de toediening in de blaas kan Gepan® 'ter plaatse' zijn werk doen. Daarbij hecht Gepan® zich doelgericht aan de beschadigde plekken in de blaas - als een vloeibare pleister over een wond - en de beschermende laag  (GAG-laag) wordt tijdelijk hersteld. Agressieve stoffen uit de urine kunnen nu niet meer in dieper gelegen weefsel doordringen en de blaas irriteren. Hierdoor verminderen volgende klachten:

  • Constante drang om te plassen
  • Veel pijn bij aandrang en seksueel contact
  • Pijn in de blaas en in de onderbuik

De gebruiksklare oplossing wordt met behulp van een katheter in de blaas gebracht. Gepan® moet tenminste een half uur in de blaas gehouden worden.

Hoe vaak vinden blaasspoelingen plaats?

Blaasspoelingen zijn het meest doeltreffend wanneer ze volgens een schema plaatsvinden. We starten met wekelijkse spoelingen gedurende 4 tot 6 weken. Nadien zetten we ze gedurende een langere periode maandelijks verder, afhankelijk van ernst en ontwikkeling van de symptomen. De uroloog zal dit tussentijds met je bespreken. 

 

 

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’.