Cochleaire implantatie

Wat als een traditioneel hoortoestel je gehoorverlies onvoldoende opvangt? Dit is zeker geen eindpunt maar een mogelijkheid om verder te kijken. Een cochleair implantaat omzeilt het beschadigde deel van het oor en stimuleert rechtstreeks de gehoorzenuw. Bron foto: RespectCE, via Wikimedia Commons

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 13 augustus 2024
Cochleair implantaat_plaatsing

Hoe werkt een cochleaire implantatie?

Wie komt in aanmerking voor een cochleair implantaat?

  • Kinderen en volwassenen met een ernstig gehoorverlies aan beide oren die onvoldoende horen en verstaan met een traditioneel hoortoestel.
  • Ernstig bilateraal gehoorverlies aan beide oren van ≥ 70 dB HL:
    • < 18 jaar: terugbetaling CI aan beide oren
    • ≥ 18 jaar: terugbetaling voor één oor
  • Een ernstig gehoorverlies aan 1 oor van ≥ 85dBHL en een licht gehoorverlies aan het andere oor ≥ 30dBHL: terugbetaling CI aan één oor indien < 18 jaar. 
  • Een CI stimuleert de gehoorzenuw. Het is belangrijk dat deze nog goed werkt.
  • Goede motivatie om te willen leren werken en horen met een CI. Horen en verstaan met een CI is een proces dat oefentijd vraagt.

Hoe verloopt de ingreep?

  • Een CI is een oplossing met een implantaat.
  • Een ervaren chirurg plaatst via een ingreep een inwendige spoel onder de hoofdhuid en een elektrode in het slakkenhuis.
  • De geluidsprocessor stuurt het inwendige deel aan. Een magneet op het hoofd en een oorhaak aan de oorschelp houden het uitwendige deel op zijn plaats. 

Wat gebeurt er na de ingreep?

De eerste 3 tot 6 maanden na de implantatie ga je frequent langs bij de implant audiologen. Tijdens deze afspraken wordt het CI afgesteld en geleidelijk aan luider gezet zodat je na verloop van tijd spraak kan verstaan.

Gelijklopend heb je regelmatig afspraken met een logopedist in een gespecialiseerd revalidatiecentrum. Hoortraining staat hier centraal: je oefent om te leren horen en spraak te verstaan met een CI. Ook moeilijke luistersituaties zoals spraak verstaan in lawaai worden geoefend. We werken functioneel op moeilijkheden die je ondervindt. Op die manier streven we een zo hoog mogelijk niveau van (her)integratie in de horende maatschappij na.
 

Hoeveel kost de ingreep?

  • Voldoe je aan de voorwaarden voor een CI? Dan dient het implantcentrum een aanvraagdossier in bij het RIZIV. Bij goedkeuring van jouw dossier betaalt jouw ziekteverzekering de kosten voor het CI terug.
    De totale kost van het CI bedraagt ongeveer 30.000 euro. Dit bedrag omvat het implantaat, de geluidsprocessor, chirurgie, anesthesie, de hospitalisatiekost…
  • Het ziekenhuis rekent ook een afleveringspremie voor het CI aan. Dit bedraagt 10% van het gehele bedrag en moet je als patiënt zelf betalen. Dit is het bedrag dat de aankoop, het voorraadbeheer, de steriliteit, de traceerbaarheid en de aflevering van de implantaten dekt. Omdat het ziekenhuis geconventioneerd is, is dat bedrag geplafonneerd op €148,74.
  • Afhankelijk van de verzekeringspolis van jouw hospitalisatieverzekering worden bijkomende kosten voor de kamer vergoed.

Heb je vragen?

Neem contact op met het centrum neus-, keel- en oorziekten. 
Dr. Claerhout is je aanspreekpunt voor cochleaire implantatie.

 

Neus-, keel- en oorziekten
Routenummer
route B031
Telefonische bereikbaarheid
Dag Uren Opmerkingen
Do: 8:00 - 12:00, 13:30 - 18:30
Bekijk alle bezoekuren