Orchidopexie

Een orchidopexie is een ingreep bij een niet-ingedaalde teelbal (cryptorchidie).

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 1 juni 2021

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:15-13:0013:45-18:00
di 8:15-13:0013:45-18:00
wo 8:15-13:0013:45-18:00
do 8:15-13:0013:45-18:00
vr 8:15-13:0013:45-18:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

De teelballen liggen in de balzak omdat de temperatuur daar iets lager is dan de lichaamstemperatuur. Dit is  noodzakelijk voor een normale ontwikkeling van de teelbal en de vruchtbaarheid. De teelbal (testis) heeft een dubbele functie:

  • Enerzijds staat hij in voor de productie van het mannelijk hormoon testosteron. Dit is verantwoordelijk voor de ontwikkeling tot man tijdens de puberteit (met de typische mannelijke kenmerken) en het libido.
  • Anderzijds is de teelbal de plaats waar zaadcellen aangemaakt worden. De zaadcellen worden via de bijbal langs de zaadleider getransporteerd naar de prostaat, waar ze samen met het prostaatvocht en het vocht uit de zaadblaasjes het sperma vormen.

De aanleg van de teelbal gebeurt ter hoogte van de nier. Tijdens de embryonale ontwikkeling zakt de teelbal tot hij in de balzak terecht komt. Tijdens deze reis gaat er soms iets mis. Zo kan de teelbal niet volledig ingedaald zijn (cryptorchidie) of kan hij tijdens het indalen op een verkeerde plaats terechtkomen, bv. ter hoogte van de lies (ectopie). Soms is een kijkoperatie (laparoscopie) nodig om de teelbal in de buik op te sporen. Tijdens het eerste levensjaar kan een niet-ingedaalde teelbal nog op een natuurlijke manier in de balzak terechtkomen. 

Wordt op kinderleeftijd een cryptorchidie of ectopie vastgesteld, dan is een operatie nodig om de teelbal in de balzak te brengen want alleen daar kan hij optimaal functioneren. 

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’.