PET/CT-scan 18F-FDG

Een 18F-FDG PET/CT-onderzoek geeft informatie over de stofwisseling in heel je lichaam. Op deze manier kunnen we verschillende soorten aandoeningen opsporen en afbeelden, zoals kwaadaardige en infectieuze letsels.

Laatst gewijzigd op
Maandag, 29 november 2021

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 7:30-17:30
di 7:30-17:30
wo 7:30-17:30
do 7:30-17:30
vr 7:30-17:30
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werkwijze

In de cellen van het lichaam worden bepaalde voedingsstoffen, waaronder suiker, gebruikt. Een PET/CT-scanner kan de stofwisseling van deze voedingsstoffen in beeld brengen wanneer ze radioactief gemerkt zijn. Op deze manier kunnen we verschillende soorten aandoeningen opsporen en afbeelden, zoals kwaadaardige en infectieuze letsels. 

Voor het onderzoek gebruiken we een kleine hoeveelheid radioactief suiker. Dit spuiten we in, in een bloedvat van de arm. Het bloed voert vervolgens de stof door je lichaam. Abnormale cellen nemen méér van deze suiker op dan gezonde cellen. De PET-scan maakt deze afwijkingen van de stofwisseling zichtbaar. De CT-scan zorgt voor aanvullende informatie over de juiste plaats van eventuele letsels.

Verloop

Algemene informatie over de planning van je onderzoek, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je consultatie’. 

Veiligheid en straling