Y-90 Therapie

De Y-90 therapie is een behandeling bij leverkanker. Tijdens de Y-90 therapie wordt de tumor intern bestraald door de toediening van Yttrium-90 microsferen.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 1 juni 2021

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 7:30-17:30
di 7:30-17:30
wo 7:30-17:30
do 7:30-17:30
vr 7:30-17:30
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

Tijdens de Y-90 therapie wordt de tumor intern bestraald door de toediening van Yttrium-90 microsferen. Deze microsferen zijn zeer klein, namelijk kleiner dan de dikte van een haar.  

De therapie bestaat uit twee delen:

Tijdens het eerste deel, wordt de therapie gesimuleerd om na te gaan of de therapie beperkt blijft tot de levermetastasen en niet zal verspreiden naar andere organen.

Verloop

De eigenlijke therapie wordt volledig op dezelfde manier uitgevoerd als de simulatie van de therapie. Alleen het product dat toegediend wordt is verschillend:

 • Tijdens de simulatie werd een radioactief product, gekoppeld aan macro-aggregaten toegevoegd.
 • Tijdens de eigenlijke therapie worden Yttrium-90 microsferen toegediend.  

Deze microsferen migreren naar de bloedvaten die de tumor voeden en geven gedurende ongeveer 2 weken hun stralingsdosis af aan de levertumor. De behandeling is lokaal, waardoor het effect van de bestraling geconcentreerd wordt in de lever.

Wij verzoeken je vriendelijk om op tijd aanwezig te zijn voor de behandeling. De stof wordt speciaal voor je klaargemaakt en is slechts korte tijd houdbaar. De behandeling is duur, daarom stellen wij het op prijs dat je, indien je verhinderd bent, ons tijdig op de hoogte stelt.  

Richtlijnen

Omdat dit een behandeling met een radioactief product is, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die moeten genomen worden tot 2 dagen na de selectieve interne radiotherapie.  

 • Gebruik medische handschoenen wanneer je bloed, urine, ontlasting of braaksel opveegt en wanneer je vuile kleren aanraakt of wast.  
 • Plas zittend in plaats van staand of gebruik een urinaal zodat er niet per ongeluk urine wordt gemorst.
 • Spoel na elk gebruik het toilet twee keer door.
 • Als er urine werd gemorst, veeg je deze zorgvuldig met een velletje toiletpapier of iets dergelijks op en spoel je dit door in het toilet. 
 • Verwijder alle sporen van ontlasting van het toilet, de wasbak/lavabo en je kledij.
 • Was je handen grondig met zeep en veel water na elk bezoek aan het toilet en elk contact met vuile was of lichaamsvloeistoffen om eventuele radioactieve restanten te verwijderen (ook al zijn ze niet zichtbaar).  
 • Als je jezelf snijdt, veeg dan zorgvuldig al het bloed met toiletpapier of iets dergelijks af en spoel dit door in het toilet.  
 • Het ondergoed dat je tijdens de eerste twee dagen na de behandeling hebt gedragen, moet je apart van je andere kledij wassen. Hetzelfde geldt voor beddengoed en kledij die door urine, ontlasting of bloed werd bevuild. Maak geen gebruik van de waterbesparende functie van je wasmachine en programmeer indien mogelijk een extra spoelbeurt.  
 • Als je misselijk bent en moet braken, veeg dan het braaksel met toiletpapier of een papieren handdoekje op en spoel dit door in het toilet.  
 • Om stralingsbelasting te voorkomen bij je partner, wordt aangeraden om de eerste twee dagen na de behandeling apart te slapen (indien mogelijk).  

Door bovenstaande instructies te volgen, wordt de blootstelling aan straling voor de andere mensen in je omgeving zo laag mogelijk gehouden. Verde kan je je leven leiden zoals je gewend bent. Omdat de uitscheiding van straling door je lichaam minimaal is, zijn geen andere voorzorgsmaatregelen nodig bij je contacten met andere personen, onder wie je echtgeno(o)t(e) of partner. De enige uitzondering hierop betreft zwangere vrouwen en kleine kinderen.  

Je zorgverleners informeren

Informeer je huisarts en alle andere artsen die je zorg verlenen (bijvoorbeeld bij ziekenhuisopname, een operatie …) over je behandeling met Yttrium-90. Dit zal hen helpen om te beslissen welke therapie het beste voor je is.  

Als tijdens de eerste week na je behandeling met Yttrium-90 je bloed, urine of ontlasting moet worden onderzocht, dienen ook de medische assistenten die het staal afnemen over je behandeling te worden geïnformeerd.  

Contact met zwangere vrouwen en kinderen

Hoewel het absoluut zo is dat slechts een zeer kleine hoeveelheid straling door je lichaam zal worden afgegeven, kan dit nog steeds een effect hebben op andere mensen in je directe omgeving.  Daarom dient tijdens de eerste twee dagen na de behandeling nauw en/of langdurig contract met zwangere vrouwen en kinderen te worden vermeden, zodat ongeboren kinderen en kleine kinderen niet onnodig aan straling worden blootgesteld.