Zelfonderzoek borstkanker

Bij een zelfonderzoek borstkanker voert de patiënt een zelfonderzoek van de borsten uit. Hiermee verhoogt de kans een vroegtijdig gezwel te ontdekken.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 1 juni 2021

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:30-12:3013:00-17:00
di 8:30-12:3013:00-17:00
wo 8:30-12:3013:00-17:00
do 8:30-12:3013:00-17:00
vr 8:30-12:3013:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Je kan ook een afspraak maken via het centrum gynaecologie. Bekijk de openingsuren

Het belang van zelfonderzoek

Hoe sneller borstkanker wordt vastgesteld en behandeld, hoe groter de kans op genezing. De meeste borstgezwellen (naar schatting 90 %) worden voor het eerst zelf gevoeld door de vrouw. Als je regelmatig een zelfonderzoek uitvoert, verhoog je de kans dat je vroegtijdig een gezwel ontdekt. Dat is geen prettige ontdekking, maar ze kan wel van levensbelang zijn. Bovendien leer je door het onderzoek regelmatig uit te voeren je borsten beter kennen en merk je sneller ongewone veranderingen op.

 

Instructies

Het beste tijdstip voor het zelfonderzoek is ongeveer één week na het einde van de menstruatie, omdat de borsten dan het minst gevoelig en het minst gezwollen zijn. Als de menstruatie niet regelmatig is of na de menopauze, doe je het borstonderzoek het beste elke maand op dezelfde dag.

  • Ga liggen. Plaats een kussen onder je rechterschouder en plaats je rechterarm onder uw hoofd.
  • Gebruik de vingerkussentjes van de drie middenvingers van je linkerhand om je rechterborst te onderzoeken op knobbels.
  • Duw hard genoeg om je borst goed te voelen.
  • Werk in een cirkelbeweging en vergeet niet om de volledige borst te bevoelen.
  • Herhaal dit onderzoek op je linkerborst met de vingers van de rechterhand (plaats het kussen hiervoor onder je linkerschouder).
  • Herhaal het onderzoek van beide borsten rechtopstaand met telkens één arm achter je hoofd. Rechtopstaand onderzoek maakt het gemakkelijker om de buitenkant van je borsten (tegen de oksel) te onderzoeken.
  • Het is een goed idee om dit gedeelte van het zelfonderzoek in de douche uit te voeren, omdat je sommige veranderingen in de borst gemakkelijker voelt als de borst nat en ingezeept is.
  • Tot slot bekijk je in de spiegel de borsten. Let op kuiltjes in de huid, veranderingen in de tepel, roodheid of zwelling.
  • Bekijk je borsten zowel met de armen opgeheven als met de armen in je zij. Als je tijdens het zelfonderzoek veranderingen opmerkt in je borsten, raadpleeg je het best zo snel mogelijk een arts.

Bron