Soms beslissen we, in samenspraak met jou als ouder, om je baby even op te nemen op de verpleegeenheid kindergeneeskunde. We willen je met een opname de nodige steun en hulp bieden bij het verzorgen van je baby. Soms voeren we ook enkele medische onderzoeken uit.
De opname bestaat uit een observatieperiode van minimum drie nachten waar ons team je ondersteunt:
Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek 'plan je opname'.
Wat breng je mee bij opname van je baby?
- Kledij
- Washandjes en handdoeken voor iedere dag
- Verzorgingsproducten
- Vochtige doekjes kan je verkrijgen op de verpleegeenheid en worden nadien gefactureerd
- Medicatie die je baby moet nemen zoals vitamines
- Fopspeen, knuffel, slaapzak of eigen dekentje
- Zuigflessen en speentjes
Luiers en poedermelk zijn beschikbaar op de afdeling en zijn inbegrepen in de ligdagprijs.
Wordt je baby opgenomen? Dan vangt een verpleegkundige je op.
Het is in principe mogelijk om de klok rond bij je baby te blijven. Om jezelf tot rust te laten komen, stellen we voor om één of meerdere nachten niet bij de baby te slapen. Zo kan je zelf wat bijslapen.
De verzorging van je baby gebeurt de eerste dag door de expertverpleegkundige, in overleg met jou. Om inzicht te krijgen in het huilpatroon van je baby, vult die verpleegkundige de eerste dag zelf de huilkaart in, waarbij het tijdstip en duur van voeding staan, de gedronken hoeveelheid, met welke soort fles, wanneer en hoelang de baby huilt, wat er gedaan wordt om de baby te troosten, of hij/zij veel teruggeeft, hoe de stoelgang verloopt en hoe lang de baby slaapt.
Zo kunnen we evalueren of het huilen beter of slechter wordt, en of er een verband is met de soort voeding, fles of andere geobserveerde zaken.
De eerste dag kan de kinderarts enkele medisch-technische onderzoeken voorschrijven om na te gaan wat een mogelijke oorzaak van het huilen is. Eventuele onderzoeken zijn: bloedname, urine-onderzoek, pHmetrie, echo abdomen. Een mogelijke behandeling hangt af van de resultaten van de onderzoeken. Het is mogelijk dat we geen onmiddellijk aanwijsbare medische verklaring voor het huilen vinden. Tijdens de opname komt de kinderarts dagelijks bij je langs.
Tijdens de opname biedt ook de kinderpsychologe ondersteuning. De geboorte van je baby brengt heel wat teweeg en gaat gepaard met veel emoties. Dit brengt een grote verandering voor jezelf als ouder, als partner en als gezin met zich mee. Je wilt het dan ook erg goed doen.
Blijft je baby aanhoudend huilen zonder verklaarbare reden? Dan kan dit bij jou heel wat negatieve gevoelens en gedachten oproepen zoals angst, frustratie en onzekerheid. Tijdens de opname komt de kinderpsycholoog langs om inzicht te krijgen in jouw situatie. Naast de ervaren bezorgdheden en moeilijkheden bieden we ook aandacht aan de aanwezige krachten en wat al goed loopt. We kijken hoe we deze kunnen inzetten in het omgaan met het huilgedrag van je baby. Samen zoeken we naar een aangenamere onderlinge afstemming in de relatie met je baby. Na opname is er mogelijkheid tot ambulante opvolging of kunnen we je doorverwijzen.
De sociaal werker evalueert ook of er voldoende steun en een vangnet voor jullie is. Een baby die overmatig huilt, heeft een zware invloed op het gezin. Steun en begrip van iemand buiten het gezin kan helpen. De sociaal werker biedt een luisterend oor, staat samen met jou stil bij al je zorgen/vragen en zoekt samen met jou naar de best mogelijke oplossing. We nemen, indien jij dit wil, contact met diensten ter ondersteuning van het gezin, de kinderopvang, kraamzorg... Ook samen zoeken naar een beter evenwicht werk en gezin is een van onze taken. Onze dienstverlening is kosteloos.
Kinesitherapie kan daarbij ook een belangrijke rol spelen. De kinesitherapeut komt langs op de kamer om uitleg te geven over de normale ontwikkeling van baby’s. Huilen is dikwijls een uiting van frustratie. Door je baby te ondersteunen in de normale ontwikkeling en hem/haar te stimuleren binnen de juiste bewegingspatronen, help je je baby rust te vinden. Je overloopt verschillende houdingen en handelingen en gaat dit inoefenen samen met de kinesitherapeut. Verder helpt de kinesitherapeut je met praktische tips om je baby te kalmeren als het onrustig blijft zoals het inbakeren en babymassage.
De diëtist komt tijdens de opname langs en bespreekt het specifiek voedingsadvies op voorschrift van de kinderarts. De diëtist bekijkt samen met jou het voedingspatroon en geeft hierbij de nodige praktische tips waarmee je thuis verder aan de slag kan. Geef je borstvoeding? Dan geeft de diëtist advies als een dieet nodig blijkt.
De logopedist onderzoekt en behandelt slik- of voedingsproblemen bij baby’s en jonge kinderen. De mogelijke oorzaken van deze problemen variëren. Slik- of voedingsproblemen bij baby’s kunnen tot onrust en zelfs overmatig huilen leiden.
Kenmerken van deze problemen zijn:
- een verstoorde coördinatie tussen het zuigen, slikken en ademhalen
- een onaangepaste voedingshouding of zuigtechniek
- (verborgen) reflux
- en/of psychosociale factoren
De logopedist onderzoekt de mondmotoriek, de orale reflexen, het slikken en de ademhaling tijdens het drinken. De logopedist reikt je compenserende technieken of oefeningen aan om deze problemen te verhelpen.
Daarnaast adviseert de logopedist hoe je de voedingsomgeving verbetert en ondersteunt je bij het eenvoudiger interpreteren van de signalen van je baby.
Vanaf dag twee dragen we de zorg terug stilaan over aan jou als ouder, met de nodige ondersteuning van de verpleegkundigen. Ook bijslapen is terug mogelijk. Jij vult nu de huilkaart in samen met de verpleegkundige.
Na een aantal observatiedagen bekijkt het team samen met jou hoe je het comfort van de baby kan bevorderen. Het doel is namelijk om het huilen draaglijker te maken voor alle partijen, en er leren mee om te gaan. Rust en regelmaat zijn van groot belang.
We werken dan samen naar het ontslag toe.
Bij ontslag, overlopen we samen met jullie de planning in verband met de regelmaat en een vast ritme, de voeding en de voedingstijden, de aanpak van je baby en hulpmiddelen die rust kunnen brengen en de mogelijke ondersteuning voor de ouders. We geven de huilkaart mee. Die moet je thuis verder aanvullen. Een aantal dagen na het ontslag belt de verpleegkundige je op om te horen hoe het gaat. Tien dagen later volgt een consultatie bij je kinderarts.