Kliniek dermatologische oncologie

De kliniek dermatologische oncologie heeft een grote expertise in het opsporen en behandelen van huidkanker.

Laatst gewijzigd op
vrijdag, 7 januari 2022
Medische oncologie

Maak een afspraak

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:00-18:00
di 8:00-18:00
wo 8:00-18:00
do 8:00-18:00
vr 8:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Team

Het stellen van de diagnose en het daarop volgend behandeltraject wordt besproken in een multidisciplinair team. Dit betekent dat zorgverleners van verschillende disciplines samenwerken om je optimale zorg te bieden vanuit hun verschillende expertise.

Toegelaten arts

  • dr. Veronique Buyse, medische oncologie

Oncocoach

Onze oncocoaches zorgen voor de persoonlijke opvang en ondersteuning van patiënten met een oncologische aandoening en hun naasten doorheen het volledig behandelingstraject.

Neem contact op met je oncocoach

Patiëntondersteunende diensten

Sociale dienst
Afdelingshoofd
Corry Deschamps
Routenummer
route B042
Telefonische bereikbaarheid
Dag Uren Opmerkingen
Vr: 8:30 - 12:30, 13:00 - 16:30
Bekijk alle bezoekuren
Diëtisten
Afdelingshoofd
Kelly Vandendriessche
Telefonische bereikbaarheid
Dag Uren Opmerkingen
Vr: 8:30 - 17:00
Bekijk alle bezoekuren

Verpleegeenheden

Verpleegeenheid 14
Afdelingshoofd
Ann Spiessens
Routenummer
route E244
Bezoekuren
Dag Uren Opmerkingen
Vr: 14:00 - 20:00
Bekijk alle bezoekuren
Verpleegeenheid 15
Afdelingshoofd
Veronique Vercaempst
Routenummer
route E243
Bezoekuren
Dag Uren Opmerkingen
Vr: 14:00 - 20:00
Bekijk alle bezoekuren
Dagziekenhuis 3
Afdelingshoofd
Sofie Degraeve
Routenummer
E141
Telefonische bereikbaarheid
Dag Uren Opmerkingen
Vr: 8:00 - 18:00
Bekijk alle bezoekuren

Diagnose

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Wanneer huidcellen zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen kan er huidkanker ontstaan. 

Er zijn verschillende soorten huidkanker, afhankelijk van de cellen waaruit ze ontstaan. 

De meest voorkomende huidkankers zijn basaalcelkanker (ook basaalcelcarcinomen of basocellulaire carcinomen genoemd) en plaveiselcelkanker (ook plaveiselcelcarcinomen of spinocellulaire carcinomen genoemd). Ze maken ongeveer 92% van de huidtumoren uit. Ongeveer 8% van de huidkankers zijn melanomen, een kanker van de melanocyten. Andere zeldzame huidtumoren zijn het Merkelcel carcinoom en sarcomen van de huid.

Om de diagnose huidkanker te stellen, zijn een aantal onderzoeken mogelijk: 

Aan de hand van de onderzoeken kan de arts het stadium van de ziekte vaststellen, dat is de mate waarin de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. 

Behandelingen

Wanneer de definitieve diagnose is gesteld, volgt er behandeling. Alle betrokken artsen overleggen in het multidisciplinair oncologisch consult, ook MOC genaamd, over de voor de patiënt best passende behandeling.

De behandeling is afhankelijk van de lokalisatie van de tumor, de grootte/dikte, eventuele uitzaaiingen, alsook van de algemene conditie van de patiënt.

De arts zal na de MOC samen met de patiënt de voorgestelde behandeling bespreken. Bij huidtumoren is chirurgie de meest toegepaste behandeling. Bij oppervlakkige vormen van huidtumoren kan fotodynamische therapie, het gebruik van een crème en cryotherapie ook goede resultaten opleveren. Immunotherapie, targeted therapie en radiotherapie zijn aanvullende behandelingen. 

Chirurgie

In de meeste gevallen zal een huidtumor onder plaatselijke verdoving chirurgisch worden verwijderd (excisie). Hierbij wordt een randje gezonde huid meegenomen vanwege mogelijke groei buiten de zichtbare begrenzing. Gewoonlijk wordt bij een basaalcelcarcinoom een marge van enkele millimeters gezonde huid aangehouden. Bij grotere tumoren en/of tumoren met een ongunstig groeipatroon wordt een ruimere marge geadviseerd, afhankelijk van de vastgestelde dikte (Breslow-dikte) van de tumor. 

Onderzoek van lymfeklieren

Om eventuele uitzaaiingen naar de dichtstbijzijnde lymfeklieren op te sporen, kan met behulp van een kleurstof, die wordt ingespoten in de huid ter plaatse van het litteken de schildwachtklier worden opgespoord. Vervolgens kan deze klier worden verwijderd en op uitzaaiingen worden onderzocht. Als bij microscopisch onderzoek geen kwaadaardige cellen in de verwijderde klier worden aangetoond, is de kans op uitzaaiingen in de andere lymfeklieren zeer klein. Als er wel uitzaaiingen worden gevonden in de schildwachtklier, zullen soms alle lymfeklieren in de directe omgeving worden verwijderd.

Meer info over het onderzoek

Immunotherapie en targeted therapie

Bij immunotherapie en targeted therapie wordt intraveneus of oraal medicatie toegediend om de kankercellen te doden en dit in een aantal cycli of kuren.

Radiotherapie

De bestraling bij huidkanker is veel oppervlakkiger dan de bestraling die gegeven wordt voor kanker van inwendige organen. De bestraling zelf is dan ook niet of nauwelijks belastend voor het lichaam. Radiotherapie is arbeidsintensief vanwege de vele keren dat bestraald moet worden. Radiotherapie is vooral geschikt bij tumoren in het gezicht en rond of op het oor. In het algemeen is radiotherapie niet de voorkeursbehandeling, maar wel een goed alternatief voor chirurgische behandeling. Het wordt ook soms toegepast indien er uitzaaiingen zijn.

Meer info over radiotherapie