dr. ass. Rianne Devloo (01/08/2022 tot 31/07/2023)
dr. ass. Andrea D'Hoedt (01/10/2021 tot 30/09/2023)
Andere teamleden
Ann Van de Ginste, coördinator
Medisch aanbod
Een overzicht van onze behandelingen en onderzoeken:
Ademtesten zijn relatief eenvoudig uit te voeren testen, waarmee er verschillende zaken onderzocht kunnen worden. Indicaties zijn oa nazicht voor lactose-intolerantie, aanwezigheid H Pylori, bacteriële overgroei en de werking van de pancreas.
Bij een colonoscopie worden eventueel aanwezige afwijkingen in de dikke darm opgespoord en indien mogelijk ook behandeld. Zo kan een poliep meteen verwijderd worden.
Voor de coloscopie is het van zeer groot belang dat de darm volledig proper (dus leeg) is. Dit gebeurt via een voorbereidingsschema, dat je meekrijgt wanneer je op consultatie komt. De voorbereiding gebeurt thuis daags voor het onderzoek. Daags nadien volgt er een daghospitalisatie wanneer de colonoscopie wordt uitgevoerd, diezelfde dag mag je naar huis.
Een echo abdomen is een echografie van de buikorganen. De lever, milt, pancreas, galblaas, nieren en blaas worden onderzocht door gebruik te maken van geluidsgolven.
Bij een echo-endoscopie is er op het uiteinde van de endoscoop een echo-apparaat geplaatst. Hiermee krijgen we informatie over diepere lagen van de darmwand en de organen om de darm heen. Echo-endoscopie kan via de mond of via de anus worden uitgevoerd. Echo-endoscopie wordt gebruikt om de slokdarm, maag, endeldarm, dikke darm of alvleesklier te onderzoeken. Indien nodig kan er op deze manier ook een punctie gebeuren van gevisualiseerde afwijkingen.
Endoscopische retrograde cholangiopancreaticografie of ERCP is een onderzoek om de galwegen af te beelden. Een endoscoop passeert de maag en komt dan in de twaalfvingerige darm. Daar bevindt zich de uitmonding van de galgang, die de papil van Vater wordt genoemd. Instrumenten kunnen worden opgevoerd door de papil van Vater. Als er dan contrastvloeistof in de galgang wordt gespoten, kunnen er röntgenfoto's worden gemaakt die de galgang afbeelden.
Bij een ERCP kunnen we:
galstenen in de galgang vaststellen en verwijderen;
een pancreaskopcarcinoom (kanker van de kop van de alvleesklier) of andere aandoeningen van de galgang vaststellen;
eventueel een buisje (stent) in de galgang inbrengen als die vernauwd is.
Een Endoscopische Submucosaal Dissectie (ESD) wordt uitgevoerd middels een endoscoop als er een kwaadaardige afwijking is gevonden in het diepste slijmvlies in de slokdarm of in de maag. Deze afwijking kan op die manier verwijderd.
Een fibroscan is een echo-onderzoek dat wordt uitgevoerd om de hoeveelheid littekenweefsel (fibrose) in de lever te meten. Als bekend is hoeveel fibrose er in de lever zit, kan de arts beter bepalen welke behandeling geschikt is. Deze scan wordt met name uitgevoerd bij chronische hepatitis B en C, maar kan ook bij andere chronische leverziektes worden gebruikt.
Bij een gastroscopie onderzoeken we het slijmvlies en de beweging (peristaltiek) van de slokdarm, maag, en twaalfvingerige darm. Hierbij maken we gebruik van een gastroscoop die via de mond wordt ingebracht. Om de kokhalsreflex te verminderen wordt er met een spray de keel verdoofd.
Indien gewenst kan je een slaapmiddel toegediend krijgen via een infuus in de elleboogsplooi.
Intraveneuze toedieningen (bv transfusie, medicatie die gegeven wordt bij inflammatoire darmziekten, voorbereiding voor contrast bevattende onderzoeken...) kunnen gegeven worden
op onze dagzaal. Ook chemotherapie wordt vaak toegediend in daghospitaal-setting.
Bij een leverbiopsie wordt met een dunne naald na plaatselijke verdoving en onder echografie een fragment weefsel uit de lever geprikt. Dit wordt daarna na kleuring door de patholoog onder de microscoop bekeken. Het onderzoek gebeurt in dagopname, gemiddeld kan je 4 uur na het onderzoek weer naar huis.
PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie. De PEG sonde is een voedingssonde die met behulp van een gastroscoop door de huid, in de maag wordt geplaatst (bv bij mensen met slikstoornissen tgv neurologische problematiek).
Pneumodilatatie van de slokdarm is het oprekken (dilateren) van de onderste sluitspier van de slokdarm met behulp van een met lucht (pneumo) gevulde ballon. Dit is nodig wanneer de sluitspier bv. vernauwd of verkrampt is.
Tijdens een proctologisch onderzoek wordt er via een rectoscoop naar de anus gekeken. Op die manier kunnen onder andere hemorroïden en fissuren behandeld worden. Dit onderzoek kan gebeuren op consultatie zonder darmvoorbereiding.
Bij een sigmoïdoscopie wordt via de anus het slijmvlies van de eerste helft van de dikke darm onderzocht, inclusief de endeldarm (rectum) en sigmoïd (het voorlaatste, S-vormige gedeelte van de dikke darm). Het vooraf spoelen van de darmen is minder noodzakelijk en het is minder belastend in vergelijking met een colonoscopie waarbij geen slaapmiddelen of pijnstillers gebruikt hoeven te worden.
Een slokdarmmanometrie is een onderzoek waarbij de druk wordt gemeten in de bovenste en onderste slokdarmsfincter. Daarnaast kunnen we zo bewegingen in de slokdarm meten of motiliteitsstoornissen opsporen. De anale manometrie wordt uitgevoerd om de druk te meten ter hoogte van de sluitspier bij obstipatie, continentie …
Videocapsule-endoscopie (VCE) is een vorm van endoscopie van het maag-darmstelsel waarbij met behulp van een speciale capsule (die het formaat van een pil heeft) de darmen van binnen kunnen worden bekeken. De capsule bevat namelijk een camera, die afbeeldingen van het maag-darmkanaal maakt. Vooral de dunne darm is met andere onderzoeksmethoden slechts beperkt te onderzoeken. Deze onderzoeksmethode is vooral geïndiceerd wanneer er een verdenking is op afwijkingen van het slijmvlies van de dunne darm.