Az groeninge leert kinderen een beroerte herkennen met digitaal spel Game of Stroke

Gepubliceerd op

Az groeninge in Kortrijk lanceert Game of Stroke, een digitaal spel voor 6- tot 10-jarigen. Kat BEFAST leert hen spelenderwijs de symptomen van een beroerte herkennen en hoe ze kunnen helpen. Want elke minuut telt bij een beroerte, dus ook de hulp van kinderen is van groot belang.

Jaarlijks worden meer dan 15.000 mensen getroffen door een beroerte/stroke. Een beroerte treedt op wanneer de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken, door een blokkade of bloeding, wat hersenschade veroorzaakt. Directe medische hulp is nodig om de schade te beperken en levens te redden. Om kinderen te helpen de signalen van een beroerte te herkennen, lanceert az groeninge Game of Stroke. 

Game of Stroke is een interactief spel voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Ze leren op een speelse manier de signalen van een beroerte herkennen (slechter zicht, schuine mond, verminderde kracht in arm of been, vreemd praten, …) en wat te doen in zo'n situatie. De game duurt ongeveer 15 minuten.

Kennis overbrengen op een toegankelijke manier werkt. Dat geldt zeker voor kinderen. Az groeninge werkt voor dit project samen met Play it, een technologiebedrijf dat zich specialiseert in game-based leeroplossingen. Game-based learning is een leermethode die interactieve elementen gebruikt om een hogere kennisoverdracht te garanderen. Deze methode maakt gebruik van gamificatieprincipes zoals uitdagingen en beloningen om deelnemers te betrekken. Door spellen, simulaties of virtuele scenario's te integreren, krijgen deelnemers een dynamische leerervaring voorgeschoteld die op een effectieve manier kennis aanleert.  

Vanaf 24 oktober is Game of Stroke beschikbaar op de website van az groeninge. Leerlingen van het tweede leerjaar van basisschool de Kouter uit Zwevegem kwamen die dag het spel spelen in het ziekenhuis. De introductie van de Game of Stroke toont aan dat az groeninge continu streeft naar een innovatieve aanpak om de beste zorg te garanderen. "Een tijd geleden kwam op ons beroertecentrum een patiënt terecht van wie de kleindochter snel had gehandeld”, zegt Dieter Remmerie, afdelingshoofd van de Stroke Unit in az groeninge. “Ze had de symptomen van een beroerte op een affiche gezien. Toen ze die bij haar opa herkende, belde ze snel 112. Tijd maakt een groot verschil: sommige behandelingen kunnen alleen binnen een bepaalde tijd na beroerte gegeven worden. Dankzij de kleindochter konden we dus veel doen voor de patiënt.”

“We beseften door dat verhaal dat ook kinderen een belangrijke rol kunnen spelen en een leven kunnen redden”, zegt Dieter Remmerie. “Daarom bedachten we een kindvriendelijke manier om hen te informeren. Zo ontstond Game of Stroke.”

Dit spel is een samenwerking van: az groeninge, Play it, Belgian Stroke Council, Logo Leieland. 
Dit spel kwam tot stand met de steun van: Medtronic, Ipsen, United Petfood en Vanbreda.

Zelf spelen? Speel hier Game of Stroke
 

Deel op