Prostaatkanker is wereldwijd één van de meest voorkomende vormen van kanker. In 2016 kregen in België 9050 mannen de diagnose en stierven er 1523 patiënten aan de ziekte. In heel Europa sterven jaarlijks 90.000 mensen aan prostaatkanker. 177Lu-PSMA I&T is een veelbelovende, nieuwe therapie in de bestrijding van prostaatkanker. We kregen als eerste ziekenhuis in België de licentie om die stof aan te maken.
PSMA (Prostaat Specifiek Membraan Antigeen) is een membraaneiwit dat op het celoppervlak van prostaatkankercellen voorkomt. De radioactieve inhibitor van dat PSMA-eiwit - een stof met remmende werking - wordt op heden gebruikt als meest sensitieve beeldvorming om recidieven op te sporen bij patiënten met prostaatkanker.
Bij de therapie wordt de radioactieve stof Lutetium-177 tot in de prostaatkankercellen gebracht door de binding met PSMA-eiwit. Vervolgens vernietigt de stof doelgericht kankercellen met minimale schade aan de omliggende, gezonde cellen.
Op heden is er in België nog geen terugbetaling voor de therapie beschikbaar. Momenteel is er immers enkel evidentie voor fase I en fase II die de werking van 177Lu-PSMA in uitgezaaid prostaatcarcinoom bevestigt. De resultaten van de twee lopende fase III studies (TheraP en Vision trial) worden met spanning afgewacht. We stellen momenteel alles in het werk om spoedig een terugbetalingsmodel aan te vragen bij het RIZIV, zodat de therapie daadwerkelijk een plaats kan krijgen in de behandeling van prostaatkanker.
De toestemming om 177Lu-PSMA I&T aan te maken, kwam er dankzij labo-investeringen in de nucleaire geneeskunde binnen ons ziekenhuis, samen met de partners van het PET-centrum West-Vlaanderen (AZ Delta Roeselare en AZ Sint-Jan Brugge) en de dienst nucleaire geneeskunde van UZ Leuven. Alles gebeurde bovendien ook in nauwe samenwerking met onze dienst urologie.