az groeninge schenkt kinderen veilige ruimte in zibi’s boomhut

Gepubliceerd op

Vanaf de herfstvakantie nemen we Zibi’s boomhut in gebruik. Daar kunnen onze artsen, kinderpsychologen en spelbegeleiders in een aangename, kindvriendelijke omgeving jonge patiënten spreken en begeleiden. De mooie boomhut werd volledig gefinancierd via fondsenwerving, met een boomplantactie in het bijzonder. 

Unicus, zusterbedrijf van Woodstoxx, stond in voor de bouw van de boomhut.

De traditionele ziekenhuisomgeving is voor jonge patiënten soms weinig aantrekkelijk. Een meer kindvriendelijke omgeving heeft een positieve invloed op het zorgproces. De sfeer en de fysieke omgeving kunnen ook een invloed hebben op het gedrag en het gevoel van patiënten, en de mate waarin ze bereid zijn om te praten en zaken te onthullen. Dat kan van groot belang zijn bij psychotherapie, een van de zaken waarvoor de boomhut zal worden gebruikt. Daarom creëerden we Zibi’s boomhut, een plek net buiten de ziekenhuismuren, waar kinderen zich veilig en geborgen zullen voelen, een plek waarin ze zichzelf een beetje herkennen, een plek die past bij hun leeftijd.

De boomhut is kindvriendelijk aangekleed en rolstoeltoegankelijk. Een groot raam biedt zicht op de Marionetten en samen met de aanplanting die er later nog komt, waan je je volledig in het groen. Er zijn verschillende zithoeken, wat kinderen en jongeren de kans biedt om zelf een plek te zoeken waar ze zich comfortabel bij voelen.

Gebruik van de boomhut*

De boomhut zal voor verschillende doelen worden gebruikt. De kinderpsychologen zullen hun gesprekken met kinderen voeren in de boomhut. Dat geldt zowel voor kinderen die op consultatie komen als voor kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Ook ouders kunnen aanwezig zijn bij die gesprekken, bijvoorbeeld bij gezinstherapie.

Spelbegeleiders zullen kinderen uit het ziekenhuis individueel of in kleine groepjes meenemen naar de boomhut. Via speltherapie zal de beleving van de opname in het ziekenhuis helemaal anders worden. Kinderen die lange tijd in het ziekenhuis worden opgenomen, zullen geregeld in de boomhut kunnen spelen en ontspannen. 

Bij crisisopnames kunnen er gesprekken met medewerkers van het crisis support team plaatsvinden, en er is de mogelijkheid om vervolggesprekken met chronisch zieke kinderen in de boomhut te organiseren. 

*Omwille van Covid-19 starten we voorlopig alleen de individuele sessies op in de boomhut.

De boomhut is kindvriendelijk aangekleed, met oa onze kindermascotte Zibi (©HappyDesign).

Financiering via fondsenwerving

De boomhut werd volledig gefinancierd via het Fonds az groeninge. Dankzij een grote bijdrage door Decospan, Woodstoxx en Avanco kon dit project heel snel gerealiseerd worden. 

Virginie Huys, Coördinator transmurale samenwerking: “Het familiebedrijf Decospan uit Menen, gespecialiseerd in hout, zette hun schouders onder de bouw van Zibi’s boomhut en zamelde geld in via giften op hun bedrijfsfeest. Daarnaast sloeg Woodstoxx ook de handen in elkaar met Decospan en Avanco in het kader van De Warmste Week. De drie Kortrijkse bedrijven verkochten voor het goede doel meer dan 5.000 bomen. Elke boompje dat iemand kocht, kon die persoon ook zelf aanplanten met familie en vrienden op een gezellige familiedag. De actie bracht duizenden sympathisanten op de been en de opbrengst van de boomplantactie ging integraal naar dit project. Unicus, zusterbedrijf van Woodstoxx, stond in voor de bouw van de volledige boomhut.

Om op het elan van De Warmste Week verder te gaan, kregen we ook heel wat steun via acties zoals de warmste cake, de warmste wijk, de warmste pennenzak. Kinderen verkochten geluk koekjes, pannenkoeken, snoep, en zelfs de supportersfederatie van KVK schonk ons een mooi bedrag. Ongetwijfeld vergeten we nog acties te vermelden want het waren er ongelooflijk veel. 

Ook onze medewerkers en directie steunden door diverse acties te organiseren. Een aantal medewerkers hielpen spontaan met het in elkaar zetten van de meubels en de aankleding van de boomhut. Het illustreert het enthousiasme van ons ziekenhuispersoneel voor dit initiatief.”

Deel op

Benieuwd voor welke projecten we nog geld inzamelen?