Borstkankerpatiënten ontwikkelen de goeie-moed-gever voor chemotherapie

Gepubliceerd op

Een warme kalender in samenwerking met patiënten 

Wanneer de diagnose van borstkanker komt, valt je hele wereld in elkaar. Het is een lang en zwaar proces waar iedereen tegenop ziet. De Goeie-moed-gever steekt borstkankerpatiënten een hart onder de riem door samen met hen af te tellen naar hun laatste keer chemotherapie.  

Het idee kwam van patiënte Katrien; zij kreeg een aftelkalender van haar familie om af te tellen naar haar laatste dag van de chemo. Dit vond de borstkliniek zo’n leuk idee dat we het voorstelden voor de Grant van Stichting tegen Kanker. We kregen van hen steun om dit project te financieren.  

Alle borstkankerpatiënten krijgen zo’n goeie-moed-gever. Zo ook Michèle (foto), zij is erg blij met haar kalender: “Het eerste wat ik na elke behandeling doe, is thuis mijn kaartje van de Goeie-moed-gever omdraaien.” Het leven van borstkankerpatiënten wordt even ‘on hold’ gezet, elk blad dat ze kunnen omdraaien brengt hen een stapje dichter naar het normale leven.  

De goeie-moed-gever

Vormgeving van de kalender 

Oorspronkelijk ging de kalender vol staan met landschapsfoto’s. De verpleegkundigen waren op de hoogte dat Marit, een andere patiënte, vaak tekende in het ziekenhuis. Ze vroegen haar of zij het zou zien zitten om de tekeningen voor de aftelkalender te voorzien. Zij was meteen enthousiast; alle tekeningen op de kalender zijn getekend door Marit.   

Om inspirerende quotes te sprokkelen, werden er blaadjes uitgedeeld bij patiënten om suggesties door te kunnen geven. Een paar van de quotes omvatten: “Alle goede dagen kunnen geen slechte meer zijn”, “Hoe groter je storm, hoe helderder de regenboog”, “Het is tijd dat het gedaan is: Tetitatutis” en om af te sluiten “My last day of chemo, it was though, but I was tougher.”  

Deel op