Erkenning voor terugbetaling LUTETIUM-177 PSMA-behandeling bij prostaatkanker

Gepubliceerd op

Veelbelovende prostaatkankerbehandeling in az groeninge vanaf deze maand door RIZIV terugbetaald 

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. 1 op 10 mannen krijgt in zijn leven met prostaatkanker te maken. Via het inspuiten van de radio-isotoop Luteitum-177 wordt de groei van de tumoren afgeremd en/of gestabiliseerd.  Dit zorgt voor een betere levenskwaliteit en helpt het leven van de patiënt te verlengen. Deze dure behandeling wordt sinds 1 juni terugbetaald in twee erkende ziekenhuizen: az groeninge in  Kortrijk en Insititut Bordet in Brussel.

“Voor het opsporen van kankercellen maken we al een tijdje gebruik van de radioactieve stof Gallium-68. Gallium koppelt zich aan de aangetaste cellen. Via een PET/CT-scan kunnen we zo de aangetaste tumorcellen heel nauwgezet lokaliseren”, zegt prof. Alex Maes - diensthoofd nucleaire geneeskunde in het Kortrijkse ziekenhuis az groeninge.   
 
“Bij de eigenlijke behandeling van prostaatkanker wordt Gallium vervangen door Lutetium-177 en gekoppeld aan het PSMA (Prostaat Specifiek Membraan Antigen). Met deze radio-isotopen therapie weten we tumoren heel precies te behandelen. Cellen worden vernietigd of de groei ervan wordt geremd. Zonder veel gezond weefsel aan te tasten”, aldus de professor.
 
“De behandeling wordt intraveneus gegeven via een infuus in de arm. De radioactieve stof gaat naar de kankercellen en bindt zich daaraan vast. Op die manier worden de cellen bestraald. Dit gebeurt heel gericht waardoor weinig of geen gezond weefsel wordt aangetast. Ook de bijwerkingen zijn heel beperkt.”
 
az groeninge kreeg al eerder van het FANC (Federaal Agentschap Nucleaire Controle) de toelating om de medische radio-isotopen Gallium en Lutetium in eigen huis aan te maken. Het ziekenhuis beschikt daarvoor in de persoon van Pieter Jan De Jonghe over een eigen radiofarmaceut in huis, een apotheker gespecialiseerd in het aanmaken van radioactieve farmaceutica en erkend door het FANC.

Werking en resultaat 

Dokter Siska Van Bruwaene - uroloog - is heel enthousiast over deze veelbelovende behandeling. 
 
“Doel van de behandeling is het terugdringen van de ziekte. Om daarmee de kwaliteit van het leven te verbeteren en te verlengen. De resultaten in het buitenland zijn echt wel spectaculair. Door het terugdringen van de ziekte krijgen patiënten die uitbehandeld zijn plots weer perspectief geboden. We kunnen de patiënten niet genezen maar hen wel weer beter maken.”
 
Na de toediening verblijft de patiënt nog even in het ziekenhuis, totdat het gros van de radioactiviteit uit het lichaam is verdwenen. Door de weinige bijwerkingen volstaat meestal één overnachting in het ziekenhuis. 

Terugbetaling maakt behandeling voor iedereen toegankelijk

Deze innovatieve behandeling van prostaatkanker wordt reeds langer in Duitsland en Australië met succes toegepast. Per injectie bedraagt de prijs ongeveer 7.000 EUR. Dankzij de terugbetaling kan elke man die daarvoor in aanmerking komt nu van deze therapie genieten. 
 
“Dat de terugbetaling nu ook in België kan, is de resultante van een nauwe samenwerking tussen oncologen, urologen, radiofarmaceuten en artsen gespecialiseerd in nucleaire geneeskunde”, zeggen dokter Van Bruwaene en prof. Maes.
 
“Patiënten kunnen in België in het Bordet ziekenhuis (Brussel) en bij ons in az groeninge deze therapie krijgen met RIZIV-terugbetaling.”

Wetenschappelijke studies en publicaties zijn veelbelovend

Diverse studies uitgevoerd in verschillende landen werden ondertussen in gerenommeerde medische tijdschriften als The Lancet gepubliceerd. Deze tonen duidelijk de effectiviteit van deze therapie aan.
 
“We volgen van heel nabij de verdere evolutie van deze innovatieve behandeling op. De resultaten en ervaringen uit het buitenland zijn positief. Dit is een mijlpaal in de behandeling van prostaatkanker. De LuPSMA-therapie zal het leven van veel mannen met prostaatkanker opmerkelijk verbeteren en verlengen”, aldus een gedreven dokter Van Bruwaene. 

“Op het ASCO-congres (ASCO: American Society of Clinical Oncology) in juni 2021 werden de resultaten van de VISON trial 177 Lu-PSMA-617 (Novartis) bekend gemaakt. Uit deze Fase III studie blijkt dat de behandeling effectief een overlevingsvoordeel biedt en de vooruitgang van de ziekte afremt”, besluit Prof. Alex Maes.

Deel op