Osteoporose is een botziekte die vooral ouderen treft. Door botontkalking worden de botten fragieler. Een breuk van een bot of een wervel kan een indicatie zijn van osteoporose.
Om osteoporose makkelijk en sneller op te sporen richtten we in 2017 een multidisciplinaire werkgroep op met artsen uit de diensten geriatrie, orthopedie en fysische geneeskunde en revalidatie. Daaruit ontstond de fractuurpreventiekliniek. Al snel werd de stuurgroep uitgebreid met huisartsen gezien het belang van een globale aanpak van deze patiënten.
Gehospitaliseerde patiënten tussen 50 en 90 jaar met een breuk, krijgen van de fractuurpreventieverpleegkundige meer info over osteoporose, tips rond een gezonde levensstijl en valpreventie. Tijdens dit gesprek wordt een inschatting van het risico op osteoporose gemaakt. Patiënten jonger dan 70 jaar met een verhoogd risico worden doorgestuurd naar een arts fysische geneeskunde en revalidatie, patiënten ouder dan 70 jaar worden doorgestuurd naar een geriater. Bij deze verdere uitwerking wordt heel vaak een botdichtheidsmeting uitgevoerd om zekerheid te verkrijgen. In samenwerking met de patiënt wordt dan een behandelplan opgesteld voor deze chronische aandoening.
De behandeling bestaat meestal uit een combinatie van een calcium-vitamine D-supplement, specifieke medicatie, levensstijladviezen (aangepaste voeding en alcoholbeperking, rookstop) en beweging. Deze inspanningen dienen levenslang volgehouden te worden onder begeleiding van de huisarts om het risico op nieuwe fracturen te beperken.
“Het is heel belangrijk dat we op deze manier actief op zoek gaan naar mensen met osteoporose”, zegt Greet Verrue, fractuurpreventieverpleegkundige. “Osteoporose voel je niet. Daarom is een breuk vaak een indicatie dat er sprake is van botontkalking.”
De werking van de fractuurpreventiekliniek is gebaseerd op de richtlijnen van de International Osteoporosis Foundation. Twee jaar geleden kregen we al het bronzen label ‘Capture the Fracture’, maar omdat de werking de afgelopen jaren verder is geoptimaliseerd en uitgebreid, werd nu het zilveren label toegekend. Dat is een mooie erkenning voor de inspanningen die de afgelopen jaren zijn geleverd. Onze fractuurpreventiekliniek is de eerste in België die deze zilveren erkenning krijgt.