Opleiding voor medewerkers maakt az groeninge toegankelijker voor wie beperking heeft

Gepubliceerd op

Om ons ziekenhuis toegankelijker te maken voor personen met een handicap, organiseert az groeninge de opleiding ‘Toegankelijk ziekenhuis’ voor medewerkers. Deze workshop maakt zorgverleners bewuster van de moeilijkheden die patiënten of bezoekers met een visuele, auditieve, fysieke, neurologische of psychische beperking ervaren. Het doel is om deze kwetsbare doelgroepen een vlotter traject in ons ziekenhuis te bieden.

Een opname of consultatie in het ziekenhuis is sowieso vaak stressvol. Maar een opname biedt extra uitdaging als je slechthorend/-ziend bent of een psychische of mobiele beperking hebt. Dat schetst lesgever Koen in zijn inleiding en beaamt ook de slechthorende Marc in zijn getuigenis: “In de wachtzaal hoor ik moeilijk wanneer mijn naam wordt afgeroepen. Dat bezorgt mij extra zenuwen.” Het schetst waarom az groeninge samen met de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap en vzw Mentor de opleiding “Toegankelijk ziekenhuis” ontwikkelde. 

In die workshop nemen ervaringsdeskundigen onze medewerkers een hele middag mee in de leefwereld van patiënten met een visuele, auditieve, neurologische of psychische beperking. Ze bieden inzichten door te getuigen over de moeilijkheden waar zij tegenaan botsen in ons ziekenhuis. Daarnaast laten ze medewerkers ook zelf ervaren welke impact een gehoor-, zicht- of mobiliteitsverlies heeft binnen de ziekenhuismuren. De workshop confronteert hen met drempels waar iemand zonder een beperking niet onmiddellijk bij stilstaat. 

Naast een overzicht van ondersteuningsmogelijkheden voor personen met een beperking in ons ziekenhuis (doventolk, alternatieve oproepsystemen, … ) leren deelnemers tijdens de opleiding vooral lessen als:  

  • Maak oogcontact wanneer je met een slechthorende patiënt praat.  
  • Beperk complexe woordenschat.  
  • Geef een slechtziende patiënt een gedetailleerde rondleiding in de onbekende ziekenhuiskamer: waar zijn de handgrepen en het vuilnisbakje in de badkamer? Of de lichtschakelaar en stoelen in de kamer? 
  • Roep je een patiënt met mobiele beperking uit de wachtzaal? Weet dat hij of zij niet kan volgen als je snel de consultatieruimte weer binnenwandelt. 

Vind hier een overzicht van alle hulp voor personen met een handicap die we in az groeninge bieden.

Deel op