Een opname of consultatie in het ziekenhuis is sowieso vaak stressvol. Maar een opname biedt extra uitdaging als je slechthorend/-ziend bent of een psychische of mobiele beperking hebt. Dat schetst lesgever Koen in zijn inleiding en beaamt ook de slechthorende Marc in zijn getuigenis: “In de wachtzaal hoor ik moeilijk wanneer mijn naam wordt afgeroepen. Dat bezorgt mij extra zenuwen.” Het schetst waarom az groeninge samen met de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap en vzw Mentor de opleiding “Toegankelijk ziekenhuis” ontwikkelde.
In die workshop nemen ervaringsdeskundigen onze medewerkers een hele middag mee in de leefwereld van patiënten met een visuele, auditieve, neurologische of psychische beperking. Ze bieden inzichten door te getuigen over de moeilijkheden waar zij tegenaan botsen in ons ziekenhuis. Daarnaast laten ze medewerkers ook zelf ervaren welke impact een gehoor-, zicht- of mobiliteitsverlies heeft binnen de ziekenhuismuren. De workshop confronteert hen met drempels waar iemand zonder een beperking niet onmiddellijk bij stilstaat.
Naast een overzicht van ondersteuningsmogelijkheden voor personen met een beperking in ons ziekenhuis (doventolk, alternatieve oproepsystemen, … ) leren deelnemers tijdens de opleiding vooral lessen als:
Vind hier een overzicht van alle hulp voor personen met een handicap die we in az groeninge bieden.