De restaurantgids Gault&Millau kent az groeninge een kwaliteitslabel toe voor patiëntenmaaltijden na een consultancy en audit-traject dat begin 2022 met een aantal proefanalyses van start ging en recent werd afgerond. In dat jaar proefden Gault&Millau inspecteurs op acht verschillende momenten telkens 16 maaltijden en hun dieetvarianten. Dit zijn de gerechten die als warme lunch geserveerd worden aan de patiënten.
Voor deze smaakvolle audit werden gespecialiseerde inspecteurs ingezet. In het verleden hebben die naast restaurants ook maaltijden in ziekenhuizen en woonzorgcentra gecontroleerd waardoor ze met kennis en ervaring op het terrein verschijnen.
"Naast de medische zorgverstrekking beschouwen we de kwaliteit van onze maaltijden als cruciaal in het helingsproces van onze patiënten. Vandaar dat az groeninge daar al vele jaren hoog op inzet. We zijn bijzonder verheugd met de kwaliteitserkenning door een instituut als Gault&Millau. Dit bevestigt onze aanpak om nog meer dan voorheen dat onderdeel van onze zorgverstrekking te ontplooien.”, aldus Tino Gabriel, directeur Financiën en Administratie van az groeninge.
Philip Dupont, Manager facilitaire diensten in az groeninge vult aan: "In een ander pre-covid project stelde ik vast hoe het audit-traject met Gault&Millau medewerkers in verschillende woonzorgcentra constructief op scherp stelde. Dit leidde ontegensprekelijk tot een aanzienlijke en consistente kwaliteitsverbetering. Samen met het volledig keukenteam waren we snel overtuigd dat dit ook een meerwaarde kon bieden aan onze patiënten.”
Warme lunchmaaltijden werden systematisch geanalyseerd en geëvalueerd op basis van een tiental criteria. Naast evidente aspecten zoals smaak, aroma, textuur en consistentie van de maaltijdcomponenten (hoofdingrediënt, groentegarnituur, zetmeelcomponent en saus) werden ook smaakevenwicht en -samenhang beoordeeld. Verder besteedde het Gault&Millau inspectieteam aandacht aan andere criteria zoals serveertemperatuur van de maaltijden, versheid en seizoengebondenheid van de gebruikte ingrediënten, maar ook finale afwerking en presentatie van de maaltijd en conformiteit tussen beschrijving op de menukaart en realiteit op het bord werden grondig onderzocht.
Naast de warme maaltijden werden ook aanbod en service van de broodmaaltijden doorgelicht. Die worden geserveerd als ontbijt en avondmaal via een broodbuffetwagen. Daarvoor werden de kwaliteit en de diversiteit van de maaltijdcomponenten (broodvarianten, zoet en hartig beleg, salades…) geïnspecteerd en geëvalueerd.
“Ook onze patiënten werden in het ganse proces betrokken want hun stem is voor ons van groot belang. Tussen de verschillende audits door werden ze meermaals bevraagd. Dit over alle afdelingen heen, van geriatrie tot materniteit”, aldus Philip Dupont van az groeninge.
Marc Declerck, CEO Gault&Millau: “Sinds een paar jaar is Gault&Millau in België actief op het vlak van maaltijdconsultancy en auditing in de cateringsector. Dit zowel in bedrijfsrestaurants als in restaurants van ziekenhuizen en andere collectiviteiten. De erkenning van de hoge kwaliteit van de patiëntenmaaltijden in az groeninge is het gevolg van een sterk toegenomen engagement in de ziekenhuissector om dat belangrijke aspect in de zorgverstrekking letterlijk drie keer per dag bovenaan de agenda te zetten.”
Marc Declerck benadrukt daarbij het belang van het teamwerk: “Zonder de medewerking van het enthousiaste az groeninge keukenteam en zonder de gemotiveerde ingesteldheid van de directie die daarvoor de nodige middelen ter beschikking stelde, zouden we dit project nooit succesvol afgerond hebben.”
Tegelijkertijd werden de maaltijden geëvalueerd op het vlak van hun voedingswaarden. Naast het keukenteam beschikt az groeninge over een team van ongeveer tien diëtisten die in overleg met artsen en verpleegkundigen instaan voor de nutritionele samenstelling van patiëntenmaaltijden.
“In haar streven naar continu kwaliteitsbewaking en -verbetering bevraagt az groeninge al ettelijke jaren zelf haar patiënten over het niveau van de geserveerde maaltijden. Met deze audit wil az groeninge als eerste ziekenhuis in België stappen zetten om op basis van deze externe audit de kwaliteit van de patiëntenmaaltijden niet alleen te handhaven, maar ook en vooral nog verder te verbeteren. Dit smaakt naar meer.”, besluit Philip Dupont.
De kwaliteitserkenning die az groeninge overhandigd kreeg, geldt voor een periode van één jaar en is nadien onderworpen aan periodieke controles.