“Mama heeft Crohn.” Dat is de titel van het geïllustreerde kinderboek dat vanaf vandaag verkrijgbaar is. Het boek is gratis te verkrijgen en maakt op een eenvoudige manier duidelijk wat de gevolgen zijn van de ziekte van Crohn, voor zowel ouder als kind.
Vraag een gratis kinderboek aan
Mama die geen trek heeft in eten of plots met buikkrampen de tafel moet verlaten. Voor veel gezinnen waar een van de ouders kampt met de ziekte van Crohn of het aanverwante colitis, is dit een herkenbare situatie. Maar het is niet altijd gemakkelijk om dit uit te leggen aan de kinderen. Ook bij tal van andere situaties die het gevolg zijn van Crohn, hebben kinderen meerdere vragen.
Om makkelijker op die vragen te kunnen antwoorden, of om het gesprek met kinderen op gang te brengen, is er nu het geïllustreerde verhaal “Mama heeft Crohn.” Het is het eerste kinderboek over Crohn in het Nederlands, en het wordt kosteloos ter beschikking gesteld van patiënten die lijden aan Crohn of Colitis.
Crohn en colitis zijn veel voorkomende erfelijke ziektes in alle leeftijdscategorieën, maar waar toch nog veel te weinig over bekend is bij een ruimer publiek. De ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen, en kan opspelen door verandering in voeding of door stress. De ziekte heeft gevolgen op vele vlakken, zoals het werk, reizen, eetgewoontes,…
“Mama heeft Crohn” kwam er op initiatief van de Belgische vestiging van het biofarma bedrijf Takeda en het Kortrijkse az groeninge. Bij az groeninge werd het project begeleid door Sofie Himpe, IBD-verpleegkundige. Sofie kreeg hiervoor de hulp van twee studentes voedings- en dieetkunde van de Odisee Hogeschool uit Gent, Suzan Planckaert en Julie Wante. Zij liepen stage op de IBD-afdeling en stelden een vragenlijst samen voor Crohn-patiënten, met specifieke aandacht voor de vragen die kinderen stellen en de invloed op hun leefwereld. De antwoorden vormden de basis voor het boek.
Schrijfster Caroline Van Steenbergen maakte er een mooi verhaal van, en illustratrice Sarah Versteele verzorgde de tekeningen. Het geheel is een aangenaam en vlot leesbaar boekje voor kinderen van 9 tot 12 jaar, maar kan ook dienen als voorleesboekje voor jongere kinderen.
“Hiermee komen we echt tegemoet aan een belangrijke vraag van veel patiënten”, zegt verpleegkundige Sofie Himpe.
“Het project om een kinderboek te maken sluit perfect aan bij de holistische visie van onze dienst gastro-enterologie”, zegt dokter Wouter Van Moerkercke van az groeninge. “Dat betekent dat we niet alleen kijken naar de darmziekte zelf, maar evenveel aandacht hebben voor andere aspecten zoals voeding, psychosociale problemen, financiële gevolgen, aanpassingen in het werkritme enzovoort.” De dienst hanteert daarvoor een ‘klinisch pad IBD’ waarbij de IBD-verpleegkundige een centrale rol speelt.
“Familieleden van IBD-patiënten zitten vaak met vragen, en we mogen de jonge kinderen daarbij niet over het hoofd zien”, aldus Van Moerkercke. “Met dit boek kunnen we de ziekte op een begrijpelijke manier uitleggen aan kinderen, en komen niet alleen de negatieve aspecten aan bod. Het vergroot de betrokkenheid en maakt de kinderen duidelijk dat zij evenveel aandacht verdienen en een rol kunnen spelen om als gezin samen sterk te staan.”
Patiënten kunnen het boek op verschillende manieren gratis bestellen: