• Patiënt
  • Professionals
  • Jobs
Home
  • Contact
  • Route en parkeren
  • Over az groeninge
  • Artsen
  • Diensten
  • Behandelingen en Onderzoeken
  • Nieuws
  • NL
  • FR
  • Patiënt
  • Professionals
  • Jobs
  • Artsen
  • Diensten
  • Behandelingen en Onderzoeken
  • Nieuws
  • Contact
  • Route en parkeren
  • Over az groeninge
  • Nederlands
  • Français
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram

Kruimelpad

  1. Home
  2. Patient
  3. Over az groeninge
  4. Samenwerkingen

Samenwerkingen

Om onze patiënten nog beter te begeleiden, werken we intensief samen met andere ziekenhuizen, eerstelijnspartners zoals woon- en zorgcentra en huisartsen, met onderwijsinstellingen, de thuisverpleging en patiëntenverenigingen.
ZiekenhuizenEerstelijnspartnersOnderwijs en onderzoekPatiëntenverenigingen

Ziekenhuizen

Meer info over het E17-ziekenhuisnetwerk

Sint-Jozefskliniek Izegem en az groeninge hebben een samenwerkingsovereenkomst onderschreven om hun complementaire troeven te bundelen ten gunste van de patiënt:

Nabijheid van zorg met een warme, persoonlijke toets, gekoppeld aan een hooggespecialiseerd zorgaanbod.

De afstemming van het zorgaanbod zal stap voor stap gebeuren, in nauw overleg met de betrokken diensten. Patiënten uit de streek van Izegem zullen dus meer gespecialiseerde zorg dicht bij huis in hun vertrouwde omgeving krijgen en kunnen anderzijds terecht in az groeninge voor hoogtechnologische en/of complexe zorg, met voor- en nazorg in Sint-Jozefskliniek Izegem.

De bundeling van krachten situeert zich niet alleen op medisch vlak maar ook op vlak van ICT, aankoop, logistiek … Ook inzake het kwaliteitsbeleid bij het uittekenen van veilige zorg worden de daartoe gehanteerde procedures op elkaar afgestemd. Beide ziekenhuizen vinden verdere goede afspraken met de diverse ziekenhuizen uit de regio belangrijk. Beide ziekenhuizen zullen hieraan gezamenlijk meewerken.

Oncologie

az groeninge werkt op oncologisch vlak nauw samen met Sint-Jozefskliniek Izegem, OLV van Lourdes Ziekenhuis Waregem, AZ Maria Middelares Gent, Jan Yperman Ieper en Centre Hospitalier de Wallonie picarde Doornik.

Zo kunnen kankerpatiënten, die in één van deze ziekenhuizen behandeld worden en radiotherapie behoeven, naar het centrum radiotherapie van az groeninge verwezen worden. Wanneer de sessie radiotherapie ten einde is, worden ze terugverwezen naar het verwijzende ziekenhuis voor verdere behandeling.

Naast verwijzing van patiënten is ook ruimte voor artsenmobiliteit. Zo nemen de radiotherapeuten van az groeninge deel aan de verschillende wekelijkse multidisciplinaire consultaties in de samenwerkende ziekenhuizen.

In az groeninge staat een PET, onderzoeken op dat toestel geven sommige tumoren en uitzaaiingen aan. De uitbating van deze PET gebeurt in associatief verband met AZ Sint-Jan Brugge-Oostende en AZ Delta.

Cardiologie

Patiënten met hartproblemen kunnen voor het volledige aanbod inzake hartzorg terecht bij de erkende cardiologische associatie tussen az groeninge, AZ Maria Middelares Gent en AZ Damiaan. 26 topartsen werken intensief samen aan hoogkwalitatieve zorg: ze gebruiken in hun drie hartcentra gezamenlijk hetzelfde cardiologisch kwaliteitshandboek en volgen gemeenschappelijke behandelingsprotocollen. Samen legden ze ook dezelfde richtlijnen voor diagnose en therapie vast. Op die manier wordt de zorg maximaal gestroomlijnd.

Patiënten kunnen in az groeninge terecht voor alle hartzorg (katheterisatie, coronarografie, stenting, elektrofysiologisch onderzoek, hartfalenkliniek …) met uitzondering van de hartchirurgie. Hartchirurgen van AZ Maria Middelares Gent houden in Kortrijk pré- en postoperatieve consultaties waardoor de patiënt alleen voor de feitelijke ingreep in AZ Maria Middelares Gent opgenomen wordt. Elke operatie wordt nauwgezet besproken door het Kortrijks-Gentse medische hartteam.

Gynaecologie

Koppels met vruchtbaarheidsproblemen kunnen voor hun behandeling terecht bij de gynaecologen van CHM Mouscron in az groeninge. De nazorg gebeurt in CHM Mouscron.

Binnen het Centrum Medisch Begeleide Voortplanting West-Vlaanderen, dat gezamenlijk uitgebaat wordt door az groeninge, AZ Sint-Jan Brugge-Oostende en AZ Sint-Lucas Brugge, bestaan er eveneens samenwerkingsafspraken voor de behandeling van koppels met problemen van vruchtbaarheid. In az groeninge worden de eicellen opgepikt en het sperma afgenomen. De fase van het laboratorium en de inplanting van de embryo’s gebeuren in AZ Sint-Jan Brugge-Oostende. Voor de verdere opvolging kunnen de koppels in az groeninge terecht.

Neonatologie

Te vroeg geboren baby’s, wiens leven in gevaar is en die gedurende langere tijd intensieve en hooggespecialiseerde medische verzorging behoeven, worden bij voorkeur voor behandeling verwezen naar de dienst neonatologie van AZ Sint-Jan Brugge-Oostende. Bij verbetering van hun medische toestand kunnen deze pasgeborenen verder bij ons gehospitaliseerd worden.

Voor de doelgroep van psychiatrische patiënten werkt az groeninge samen met het psychiatrisch ziekenhuis H. Familie Kortrijk. Zo nemen de psychiaters van az groeninge samen met de psychiaters van het PZ H. Familie Kortrijk de wachtdienst voor deze patiënten waar. Ook met andere partners uit de geestelijke gezondheidszorg, zoals Psychiatrisch Centrum Menen, het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Mandel en Leie Kortrijk en Kompas, bestaan er afspraken om de zorg voor psychiatrische patiënten te coördineren. Samen met deze partners, partners uit de welzijnssector en patiëntenverenigingen bouwt az groeninge mee aan een netwerk voor psychiatrische patiënten in de regio.

Vlaams ziekenhuisnetwerk KU Leuven

az groeninge is lid van het Vlaams Ziekenhuisnetwerk KU Leuven. Dit vormt een kwaliteitslabel en stelt az groeninge in staat opleidingen via video-conferentie te organiseren en onze banden met deze universitaire instelling en verwante hogescholen aan te halen, wat zorgt voor een toetsing en verrijking tussen praktijk en theorie.

Het Vlaams Ziekenhuisnetwerk KU Leuven is een samenwerkingsverband van Vlaamse ziekenhuizen, met als doel het optimaliseren van kwaliteit en efficiëntie op het vlak van patiëntenzorg, opleiding, research en management.

Door deze samenwerking volgen jaarlijks enkele tientallen geneesheren in tal van medische disciplines binnen az groeninge hun opleiding. Meer info

UZ Gent

Ook vanuit UZ Gent hebben verschillende medische disciplines van az groeninge geneesheren in opleiding. Het gaat om een 20-tal geneesheer-specialisten in opleiding per jaar.

Eerstelijnspartners

Sinds 2006 kreeg de samenwerking met woon- en zorgcentra vorm via een raamovereenkomst waarin drie accenten werden gelegd:

  • naadloze zorgcommunicatie; 
  • vorming & opleiding;
  • projectsamenwerking.

In totaal ondertekenden 34 centra een overeenkomst op het vlak van geriatrische zorg, palliatieve zorg en/of psychogeriatrische zorg. Periodieke evaluatiemomenten garanderen de voortgang en tastbare resultaten.

Twee maal per jaar overleggen de geriaters van az groeninge met de coördinerende en raadgevende artsen van de woonzorgcentra (WZC) uit de regio:

  • Er worden over het medicatievoorschrift afspraken gemaakt die de continuïteit van zorg garandeert bij het ontslag van de bejaarde patiënt uit az groeninge naar de thuissituatie.
  • Het geneesmiddelenformularium, van waaruit de huisartsen medicatie in de WZC voorschrijven, wordt er opgemaakt na raadpleging van de betrokken medische disciplines van az groeninge. 
  • Nieuwe zorgprojecten worden er afgetoetst en op elkaar afgestemd.

Via samenwerking met huisartsenverenigingen kan az groeninge de patiënt ook transmuraal een gecoördineerde zorgverlening aanbieden. De uitwerking van concrete samenwerkingsprojecten verloopt hoofdzakelijk met de lokale Huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen. Vanzelfsprekend kunnen ook huisartsen van buiten deze regio gebruik maken van deze samenwerkingsprojecten.

Dankzij een aantal telematicaprojecten kunnen huisartsen via een beveiligd extranet in real time een overzicht opvragen van hun gehospitaliseerde patiënten. Ook kan az groeninge via XML-boodschappen gegevens invoeren in het elektronisch dossier van de huisarts, zonder enige manuele tussenkomst door de huisarts. Een ander project focust op een vlotte en overzichtelijke communicatie bij het opname- en ontslagbeleid.

az groeninge kan ook een stap verder gaan en de huisarts toegang geven tot het volledig elektronisch patiëntendossier waarin alle informatie over de gezondheidstoestand van de patiënt nauwgezet wordt bijgehouden. De huisarts of verwijzende arts kan alleen van deze toegang tot het persoonlijke dossier gebruik maken indien de patiënt daartoe voorafgaandelijk zijn schriftelijke toestemming gaf.

Daarnaast wordt er ook samengewerkt rond innoverende technologie zoals het opvolgen van bloeddruk op afstand.

Er wordt zeer intensief samengewerkt met thuisverpleegkundigen. Op deze manier wil az groeninge de continuïteit van de zorg ook thuis kunnen waarborgen.

Daarnaast zet az groeninge ook in op opleiding van de thuisverpleegkundigen zodat zij op de hoogte zijn van de nieuwste technieken.

Twee keer per jaar wordt er tijdens het eerstelijns- en geriatrisch platform informatie uitgewisseld en afspraken gemaakt over verschillende domeinen. az groeninge tracht zo het expertiseniveau in de regio te verhogen en best practices uit te wisselen. Ook de samenwerking wordt op regelmatige basis geëvalueerd en bijgestuurd. Naast deze bijeenkomsten wordt ook ingezet op het versterken van de netwerken in de regio.

Onderwijs en onderzoek

az groeninge werkt nauw samen met de universiteit KU Leuven Campus Kortrijk (KULAK).  Wij zijn beiden gelegen op Hoog Kortrijk, het kloppende hart van kennis en innovatie. Een plek waar onderwijs, zorg en economie elkaar versterken en verbinden. Ziekenhuis en universiteit wisselen kennis en ervaringen met elkaar uit.

Onze goede samenwerking met de Kortrijkse universiteit KULAK situeert zich op meerdere vlakken:

Opleiding en training

Studenten geneeskunde lopen reeds vroeg in hun opleiding stage in ons ziekenhuis. Heel wat artsen-specialisten in opleiding vervolmaken in az groeninge hun studies. Daarnaast zijn verschillende van onze artsen en verpleegkundigen als gastdocent of professor verbonden aan de KULAK. Wij organiseren ook samen symposia en opleidingen voor o.a. huisartsen en andere zorgverleners uit de eerste lijn. Op die manier delen we onze kennis en expertise.

Elk jaar nodigen wij de studenten geneeskunde uit voor een “Date your doctor”. Daar geven onze artsen-specialisten een inkijk in hun professioneel leven wat de KULAK-studenten helpt om later hun specialisme te kiezen.

Wetenschappelijk onderzoek

Ook op het vlak van onderzoek werken az groeninge en de universiteit KULAK intensief samen.

Dat doen we bijvoorbeeld op het vlak van tromboseonderzoek. Bloedklonters worden in onze stroke-unit door onze artsen uit de hersenen gehaald en doorgestuurd naar het onderzoekslab van de KULAK. Dit wetenschappelijk onderzoek helpt mee om nieuwe medicatie te ontwikkelen die trombose kunnen voorkomen.

Maatschappelijk engagement

Samen met KULAK en de studentenvereniging BEMSA organiseren we het “Berenhospitaal”.

Jonge kinderen komen met hun zieke beer naar het ziekenhuis. Daar onderzoeken KULAK-studenten hun knuffel. Op die manier leren de kinderen het ziekenhuis beter kennen en nemen wij hun angst voor het onbekende weg.

De unieke tandem van ziekenhuis en universiteit waarbij kennis en ervaring worden uitgewisseld, zorgt ervoor dat onze patiënten de best mogelijke behandelingen krijgen, volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ontwikkelingen.

Patiëntenverenigingen

We werken samen met heel wat patiëntenverenigingen. Een overzicht van de verenigingen waarmee we samenwerken, vind je hieronder. 

Zoek je een volledig overzicht? Op de website www.zelfhulp.be vind je een overzicht van alle zelfhulpgroepen. 

Doelstelling

Anonieme Alcoholisten is een gemeenschap van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijk probleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van hun alcoholisme. Het enige vereiste voor lidmaatschap is een verlangen op te houden met drinken.

Contact

www.aavlaanderen.org

Samenwerking

  • actieve verwijzing vanuit alle eenheden psychiatrie naar de talrijke AA-vergaderingen uit de regio Kortrijk
  • op vraag van een geïnteresseerde patiënt komt een afgevaardigde van de AA hun werking vooraf toelichten

Doelstelling

De Al-Anon Familiegroepen vormen een gemeenschap van verwanten en vrienden van alcoholisten. Al-Anon heeft maar één doel en dat is de familieleden en vrienden van alcoholisten helpen. Ze doen dit door het programma van de Twaalf Stappen te volgen, door het opvangen en troosten van familieleden en/of vrienden van de alcoholist(e).

Contact

www.al-anonvl.be

Samenwerking

  • verpleegeenheid psychiatrie De Dam
  • dagziekenhuis psychiatrie De Bres

Doelstelling

ConTempo is een netwerk van mensen die hun partner verloren door overlijden.

Contact

www.vzwcontempo.be

Samenwerking

  • dienst zingeving en spiritualiteit
  • sociale dienst

Doelstelling

De lotgenotengroep ‘Mijn Tweede Leven’ is een regionale zelfhulpgroep na CVA. Ze komen tweemaandelijks samen in een ontspannen sfeer om ervaringen uit te wisselen, steun te zoeken bij elkaar en vooral leuke activiteiten te ondernemen.

Contact

mijntweedeleven@hotmail.be

Samenwerking

  • centrum neurologie
  • centrum neurochirurgie

Doelstelling

De Diabetes Liga streeft naar een optimale levenskwaliteit voor mensen met diabetes en ijvert ervoor om de diabeteszorg continu te verbeteren. Om de missie te kunnen volbrengen zet de Diabetes Liga in op de samenwerking van mensen met diabetes, zorgverleners, leden, sympathisanten en partners.

Contact

www.diabetes.be

Samenwerking

  • diabeteskliniek
  • centrum endocrinologie

Doelstelling

Harvey Cushing stelt erkende en speciaal hiervoor opgeleide psychologen kosteloos ter beschikking om patiënten en hun naasten te begeleiden wanneer een hersentumor of een andere ernstige hersenaandoening die een neurochirurgische ingreep vergt, is vastgesteld.

Werkgroep Hersentumoren bezorgt zeer veelomvattende informatie op een overzichtelijke en verstaanbare wijze. Goede informatie draagt bij tot het nemen van de juiste beslissingen in samenspraak met de artsen en maakt een betere en snellere verwerking mogelijk.

Contact

www.wg-hersentumoren.be

Samenwerking

  • centrum neurologie
  • centrum neurochirurgie

Doelstelling

Ipa Agbara is er voor mensen die het slachtoffer zijn van seksueel misbruik en die nood hebben aan contact met lotgenoten. Die zelfhulpgroep is geen therapiegroep, maar een samenkomen van lotgenoten om zo te proberen samen de weg naar herstel af te maken.

Contact

Ipa_agbara@outlook.be

Samenwerking

  • dagziekenhuis psychiatrie De Bres

Doelstelling

Jongeren van 14 tot 18 jaar die geconfronteerd werden met een ingrijpend verlies komen maandelijks samen in huisvandeMens Kortrijk.

Contact

demens.nu/demens-nu/huisvandemens/

Samenwerking

  • dienst zingeving en spiritualiteit
  • sociale dienst

Doelstelling

De MS-Liga Vlaanderen werd opgericht om personen met MS wegwijs te maken in het doolhof van aspecten die met deze aandoening te maken hebben. De missie van de MS-Liga Vlaanderen is de bevordering van het algemene welzijn van personen met MS, hun familieleden en hun omgeving.

Contact

Secretariaat MS-Liga Vlaanderen vzw

www.ms-vlaanderen.be

Sociale dienst az groeninge

Contactgegevens sociale dienst

Samenwerking

  • centrum neurologie
  • centrum neurochirurgie

Doelstelling

De vzw NAH Liga richt zich tot alle personen met een niet aangeboren hersenletsel, hun familie en hun omgeving voor hun belangenbehartiging, het bevorderen van de participatie en het in kaart brengen van patiëntenorganisaties.

Contact

www.nahliga.be

Samenwerking

  • centrum neurologie
  • centrum neurochirurgie

Doelstelling

Similes is een vereniging voor gezinsleden en nabijbetrokkenen van personen met psychische kwetsbaarheid. Similes verenigt partners, ouders, broers en zussen, vrienden ... kortom iedereen die betrokken is bij een persoon met een psychische kwetsbaarheid en los van het feit of deze persoon thuis woont of is opgenomen in een ziekenhuis of beschut of zelfstandig woont.  

Contact

nl.similes.be

Samenwerking

  • actieve verwijzing vanuit alle eenheden psychiatrie ter ondersteuning van patiënten met psychiatrische problematiek en hun familieleden

Doelstelling

SOS nuchterheid is een vrijzinnig en humanistisch zelfzorg-initiatief dat mensen steunt bij het overwinnen van hun problemen met alcohol, drugs, pillen ...

Contact

www.sosnuchterheid.be

Samenwerking

  • actieve verwijzing vanuit alle eenheden psychiatrie naar de vergadering in Kortrijk

Doelstelling

Stoma Ilco vzw is een zelfhulpgroep voor (en door) stomadragers. Stoma Ilco wil mensen opvangen, helpen en begeleiden om opnieuw een zo normaal mogelijk leven te leiden. Zij verstrekken informatie en voorlichting over het dagelijkse leven met een stoma.

Contact

www.stomailco.be

Samenwerking

  • centrum abdominale chirurgie
  • centrum urologie

Doelstelling

UilenSpiegel VZW is een pluralistische vereniging voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Sterk in patiëntenvertegenwoordiging, vorming, herstel, ervaringsdeskundigheid, lotgenotencontact, informeren en beeldvorming.

Contact

www.uilenspiegel.net

Samenwerking

  • centrum psychiatrie

Doestelling

De VZW Vriendenkring Nierpatiënten Kortrijk begeleidt chronisch zieke nierpatiënten en hun naaste omgeving bij het verwerken van het ziekteproces.

Contact

www.vnkvzw.be

Samenwerking

centrum nefrologie

Doelgroep

Werkgroep Verder richt zich op mensen die een dierbare verloren als gevolg van een zelfdoding. Zij doet dit onder andere door het bevorderen van lotgenotencontact, zowel door contactdagen, online, als in gespreksgroepen. Werkgroep Verder zorg ook voor een uitgebreide informatie voorziening, gericht op nabestaanden na zelfdoding.

Contact

werkgroepverder.be

Samenwerking

  • centrum psychiatrie

Doelstelling

De zelfhulpgroep Gelaryngectomeerden bieden mensen die in een vergelijkbare situatie zitten erkenning en herkenning van hun eigen verhaal, de mogelijkheid om zich te uiten en te praten over gevoelens en emoties. De groep biedt bovendien een veilige plaats om ervaringen te delen met anderen.

Laryngectomie is een chirurgische ingreep waarbij het strottenhoofd (=larynx) of een gedeelte ervan wordt verwijderd.

Contact

Bergstraat 66, 8510 Kortrijk
t. 056 41 74 43

Samenwerking

  • centrum neus-, keel- en oorziekten
  • algemene chirurgie

Deel op

Campus kennedylaan

President Kennedylaan 4,
8500 Kortrijk

t. 056 63 63 63
t. 0473 540 406 (alleen bij telefoonstoringen)
of stuur een e-mail

Stadscampus reepkaai

Reepkaai 4,
8500 Kortrijk

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Instagram
AnySurfer statuspagina toegankelijkheid E17 ziekenhuisnetwerk Lid van E17 ziekenhuisnetwerk

Vzw az groeninge, Pres. Kennedylaan 4, 8500 Kortrijk
KBO/btw 0472 222 625 - RPR Gent/afdeling Kortrijk

  • Gebruiksvoorwaarden
  • Privacy instellingen
  • Nederlands
  • Français
  • Plan je opname
  • Plan je consultatie
  • Plan je bezoek
  • Raadpleeg je dossier