Er zijn verschillende kosten verbonden aan je ziekenhuisopname. We delen die in rubrieken in. De rubrieken die voor jou van toepassing zijn, vermelden we op je ziekenhuisfactuur.
Je kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van je ziekenhuisopname. Die keuzes maak je aan de hand van de opnameverklaring.
De kostprijs wordt bepaald door de volgende factoren:
Het bedrag dat je uiteindelijk als patiënt zelf betaalt, hangt af van het volgende:
ben je aangesloten bij een mutualiteit? Je betaalt alleen een eigen aandeel in de kosten als je ziekteverzekering in orde is. Het bedrag dat het ziekenfonds betaalt voor je opname, vermelden we ter informatie op de ziekenhuisfactuur. Het ziekenhuis en ziekenfonds regelen dat onder elkaar.
heb je een hospitalisatieverzekering? Die kan bijkomend een aantal kosten van je opname terugbetalen. Vraag aan je hospitalisatieverzekering wat ze terugbetalen. Dit is voor elke hospitalisatieverzekering anders.
heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming?
* Alle vermelde bedragen kunnen geïndexeerd worden en daardoor in de loop van de opname wijzigen. De bedragen gelden voor patiënten die in regel zijn met hun verplichte ziekteverzekering.
Dit zijn de kosten voor je verblijf. Je betaalt slechts een klein persoonlijk aandeel in de ligdagprijs. Koos je voor een eenpersoonskamer? Dan rekenen we je ook nog een kamersupplement aan.
Ongeacht de kamerkeuze, betaal je voor je verblijf en verzorging in ons ziekenhuis per dag een wettelijk vastgelegd persoonlijk aandeel.
In onderstaande bedragen is zowel het remgeld op de ligdagprijs vervat, het wettelijk geneesmiddelenforfait per dag en de remgelden op de forfaitaire honoraria.
Mag je tijdens je ziekenhuisopname een weekend naar huis? We rekenen je geen verpleegdag en kamersupplement aan voor de dagen waarop je afwezig bent. Je bed blijft voorbehouden en je betaalt hiervoor geen reserveringskosten.
Vertrek je evenwel na 14 uur én word je opgenomen vóór 12 uur? Dan rekenen we beide dagen aan.
Verblijf je in een meerpersoonskamer? Je betaalt geen kamersupplementen.
Kies je uitdrukkelijk voor een individuele kamer waar je ook effectief verblijft? Dan kunnen we een kamersupplement en de artsen een honorariumsupplement aanrekenen.
Het kamersupplement in ons ziekenhuis bedraagt:
Dit zijn kosten die we bij een ziekenhuisopname altijd aanrekenen per verblijfsdag, ook al maak je geen gebruik van deze prestaties. Bij dagopnames rekenen we deze kosten niet aan.
Dit zijn kosten die we aanrekenen voor verbruikte geneesmiddelen, implantaten en medische hulpmiddelen.
De geneesmiddelen waarvoor de ziekteverzekering niet tussenkomt, moet je volledig zelf betalen.
De honoraria voor artsen en andere zorgverleners waarvoor je een persoonlijk aandeel of supplement moet betalen. De zorgverlener mag alleen een supplement aanrekenen als je een eenpersoonskamer koos.
Het officiële of wettelijke tarief is het honorarium dat de arts aan je mag aanrekenen.
Dat honorarium bestaat uit twee delen:
Bovenop het wettelijke tarief kunnen de ziekenhuisartsen ook honorariumsupplementen aanrekenen. Die honorariumsupplementen zijn volledig ten laste van jou. De ziekteverzekering komt hier niet in tussen.
Wanneer je tijdens een opname met overnachting in een meerpersoonskamer verblijft, is het wettelijk verboden honorariumsupplementen aan te rekenen.
Tijdens je verblijf in ons ziekenhuis kan je om medische en/of comfortredenen gebruik maken van een aantal producten en diensten bijvoorbeeld kranten, water en toiletartikelen. Dit zijn diverse kosten. Ook kosten voor het verblijf van een begeleidend persoon die niet als patiënt is opgenomen en die bij je op de kamer verblijft, rekenen we aan als diverse kosten. De kosten zijn volledig ten laste van jou, welk kamertype je ook kiest.
Een lijst met de prijzen van deze producten en diensten vind je in onze algemene tarievenlijst. Deze lijst vind je ook terug aan het onthaal van de campus.
Veel gevraagde diensten en producten:
Indien van toepassing, betaal je btw op esthetische verstrekkingen zoals een borstvergroting.
Ben je opgenomen in een erkend ziekenhuis en heb je ziekenvervoer nodig naar een ander erkend ziekenhuis? Dan is dit vervoer gratis.
Dit op voorwaarde dat je vervoer medisch noodzakelijk is en binnen je behandeltraject past.
Wanneer betaal je wel voor ziekenvervoer?
Dit ziekenvervoer rekenen we niet aan via je ziekenhuisfactuur. Vraag de kostprijs of tegemoetkoming na bij je ziekenfonds.
Voor een aantal ingrepen kan je online de kostprijs laten berekenen. Je ziet dan je persoonlijk aandeel of de totale kostprijs als je geen verzekering hebt.
Bereken de prijs van je ingreep
Staat de ingreep niet in de lijst? Neem dan contact op met het financieel infopunt.
Een lijst met prijzen van diverse producten en diensten vind je in onze algemene tarievenlijst. Deze lijst vind je ook terug aan het onthaal van de campus.
Je betaalt de ziekenhuisfactuur binnen de 30 dagen na verzenddatum. Dit kan op verschillende manieren:
Via bankoverschrijving
Via Doccle
Door de QR-code in te scannen
Via de betaallink in de e-mail
Bekijk de factuurvoorwaarden
TIP: je kan vaak nog meer tegemoetkomingen krijgen via je hospitalisatieverzekering of via de aanvullende verzekering van je ziekenfonds. Neem hierover contact met hen op.
We vragen alleen voorschotten wanneer:
Moet je een voorschot betalen? Je krijgt hiervoor een overschrijving die vertrekt vanuit het artsensecretariaat of loopt via de dienst debiteuren. Je kan dus betalen via overschrijving of betalen via ons financieel infopunt.
We vragen het voorschot 3 weken voor de geplande opname te vereffenen. Is je opname sneller ingepland? Dan vragen we om het voorschot zo snel mogelijk te betalen.
Let op: cash betaling is beperkt tot 3000 euro.
Je kan er ook voor kiezen om je ziekenhuisfacturen via doccle te ontvangen.
Neem contact op met het financieel infopunt.
Deel op