Kwaliteitsindicatoren borstkanker online: goede resultaten voor onze borstkliniek

Gepubliceerd op

Deze week verschenen op zorgkwaliteit.be de nieuwe kwaliteitsindicatoren m.b.t. borstkanker van alle Vlaamse ziekenhuizen. Op de website kan je de resultaten van de deelnemende ziekenhuizen met elkaar vergelijken.

Drie belangrijke resultaten bij az groeninge die we in de verf willen zetten, in vergelijking met de gemiddelde patiënt in Vlaanderen:

 • Na een behandeling in ons ziekenhuis, is er een significant betere gecorrigeerde overleving op 5 jaar na het vaststellen van borstkanker. Patiënten die tussen 2014 en 2018 de diagnose kanker kregen, hadden 88% kans om 5 jaar later nog steeds in leven te zijn.
 • Het aandeel van patiënten met invasieve borstkanker die slechts één operatie nodig hadden om de borsttumor te verwijderen, ligt significant hoger (95%). Dit geeft een indicatie van de kwaliteit van ingreep en geeft het aandeel weer waar er geen nieuwe ingreep nodig was.
 • Ook het aandeel van patiënten die binnen de 6 weken kon starten met de behandeling na diagnosestelling ligt significant hoger (98%).

Bekijk het volledig rapport op zorgkwaliteit.be 

  Erkenning coördinerende borstkliniek en EUSOMA-accreditatie

  Eerder dit jaar communiceerden we ook al over deze zaken: 

  • In maart 2023 werd aangetoond dat je een lager risico op overlijden hebt als je je laat behandelen in een (nationaal) erkende borstkliniek in vergelijking met een ziekenhuis zonder erkenning (meer info over de studie). Wij hebben als ziekenhuis de erkenning voor een coördinerende borstkliniek en moeten dus aan verschillende eisen voldoen waaronder volume. Jaar na jaar halen wij ruimschoots de minimumaantallen van 125 nieuwe diagnoses per jaar. Tussen 2018 en 2020 hadden we bijvoorbeeld gemiddeld 271 nieuwe diagnoses. 
  • Daarnaast zijn we ook sinds 2011 geaccrediteerd voor EUSOMA (European Society of Breast Cancer Specialists). Dit is een extra kwaliteitslabel als reflectie van kwalitatieve zorg voor onze borstkankerpatiënten. Elk jaar moeten we hiervoor verschillende datapunten aanleveren. In maart dit jaar gebeurde nog een tussentijdse evaluatie door de commissie. Lees het nieuwsbericht

  Deel op