Kan ik tijdens mijn ziekte een opleiding volgen? Hoe kan ik stapsgewijs terugkeren naar de arbeidsmarkt en wat is haalbaar? Wat als ik door gezondheidsproblemen trager werk? Dit zijn enkele vragen die het team van project Werkschakel sinds de start in februari 2024 heeft beantwoord. Onze dienst fysische geneeskunde leidt het project in samenwerking met GTB en Emino. “Elke patiënt die een werkvraag heeft, kan op ons beroep doen”, zegt ergotherapeut Niels Demeulenaere, die het project vanuit zijn functie binnen fysische geneeskunde mee vorm geeft en patiënten begeleidt. “Dat kunnen mensen zijn die na jaren arbeidsongeschiktheid passend werk willen, of patiënten die opties willen verkennen om stapsgewijs terug te keren naar hun huidige of nieuwe job. Evengoed helpen we mensen die nog aan de slag zijn, maar merken dat het om gezondheidsredenen moeilijk haalbaar is.”
Het doel is om die mensen laagdrempelig te informeren over hun mogelijkheden, zodat ze zelf een keuze kunnen maken. Dat zegt Saar Verhegge, GTB-medewerker en coach werk in het project. “Onze info is breed: het gaat over hoe stapsgewijs terugkeren, de voor- of nadelen aan hun huidige of een nieuwe job, heel laagdrempelig heropstarten met vrijwilligerswerk, premies voor aangepast arbeidsmateriaal of extra pauzes, enzovoort.”
Het is namelijk bevorderend voor het herstel als al tijdens revalidatie over werk wordt nagedacht, zegt ergotherapeut Niels: “Mensen denken soms dat ze eerst moeten revalideren vooraleer ze weer aan werk kunnen denken. Terwijl het net voordelig is om er al vroeger mee bezig te zijn. Hoe langer je wacht tot re-activatie, hoe hoger de drempel. We horen van patiënten in ziekte soms ook dat ze zich vervelen, terwijl je dankzij werk weer sociaal contact, zinvolle dagbesteding en dagstructuur hebt. Voor fysieke klachten zoals rugproblemen is beweging ook net gunstiger.”
Bovendien kan de revalidatie al afgestemd worden op het werk dat patiënten zullen uitvoeren, vult Saar aan. “Bij een administratief medewerker die na een hersenbloeding moeilijker kan typen, kunnen we vragen om in therapie daarop extra in te zetten. Maar dat verloopt uiteraard op ieders eigen tempo. Werk hoeft niet te betekenen dat je onmiddellijk halftijds of voltijds in een zware stiel hoeft te herbeginnen. Evengoed gaat het om twee halve dagen vrijwilligerswerk.”
In een intakemoment overloopt een coach werk en coach zorg de wensen en opties. Soms zijn patiënten geholpen in één sessie, maar ze kunnen ook een langer traject doorlopen tot aan de inschrijving bij VDAB. De begeleiding is gratis dankzij de steun en financiering van het Departement Werk en Sociale Economie van de Vlaamse overheid.