We volgen de gezondheidstoestand van de patiënt de klok rond op. Lees meer over onze organisatie van zorg.
Opvolging parameters
Via een monitor volgen we continu deze parameters op:
- hartritme
- bloeddruk
- ademhalingsfrequentie
- zuurstofgehalte in het bloed
Meestal is het noodzakelijk om de bloeddruk continu te meten. Hiervoor plaatsen we bij opname een dun buisje (arteriële katheter) in de arm of heel soms in de lies. Langs deze katheter wordt verschillende keren per dag bloed afgenomen ter controle van bijkomende parameters.
Toedienen medicatie
Om medicatie toe te dienen, plaatsen we een buisje (intraveneuze katheter) in een kleine ader op de hand, de arm of de voet (perifere katheter). Bij een grote nood aan medicatie of voor specifieke krachtige medicatie is er nood aan een toegangsweg tot een groter bloedvat. We plaatsen dit buisje dan ter hoogte van de hals, onder het sleutelbeen of in de lies (diepe veneuze katheter).
Afvoer vocht en toedienen voeding
Bij problemen met de spijsvertering kan het nodig zijn een buisje via de neus naar de maag te plaatsen om zo het overtollige vocht uit de maag weg te halen (maagsonde). We kunnen via een maagsonde ook voeding aanbieden bij patiënten die zelf, om een of ander reden, geen gewone voeding kunnen innemen (sondevoeding).
Ondersteuning ademhaling
Veel patiënten hebben tijdens hun opname nood aan ondersteuning van de ademhaling
- Bij niet-invasieve beademing helpen we de patiënt met ademen door extra zuurstof en bijkomende ademhalingskracht te geven via een nauw aansluitend masker. Er bestaat ook een speciale neusbril om extra zuurstof toe te dienen met hoge flow om de longblaasjes zoveel als mogelijk open te houden (optiflow).
- Bij invasieve beademing geven we extra lucht en zuurstof via een buisje (endotracheale tube) dat door de stembanden in de luchtpijp geplaatst wordt. Hiervoor wordt de patiënt in een kunstmatige coma gebracht. Zodra het mogelijk is om de ondersteuning af te bouwen, kan ook de kunstmatige coma geleidelijk gestopt worden. Bij patiënten waarbij er langdurig een tube nodig is, kan dit buisje ook via de hals rechtstreeks naar de luchtpijp gaan (tracheostomie). Omdat de lucht door een buisje gaat kan de patiënt niet spreken tijdens een invasieve beademing.
Controle nierfunctie
Een goede opvolging van de hoeveelheid urine is belangrijk om de werking van de nieren te kunnen volgen. Hiervoor kunnen we een sonde in de blaas (blaassonde) plaatsen.
We gebruiken een toestel dat, zo nodig, de werking van de nieren tijdelijk overneemt (dialyse). Hiervoor is ook een buisje nodig ter hoogte van een grotere ader.
Controle druk in hersenen
Soms is het noodzakelijk om bij een patiënt met hersenletsel de drukken in de hersenen te kunnen opvolgen. Hiervoor wordt, door de neurochirurgen, een buisje in de hersenholtes geplaatst (ventriculo-externe drain).
Dringende interventie
Soms is het noodzakelijk om bij een patiënt urgente onderzoeken of procedures uit te voeren.
Na een operatie of omwille van een zware ziekte, kan het voorkomen dat er een tekort is aan rode bloedcellen, bloedplaatjes of andere stollingsfactoren. Soms is het noodzakelijk om hiervoor transfusie van deze producten te voorzien.
Kunstmatige coma
Gezien op intensieve zorg vaak zwaar zieke patiënten terecht komen, is het soms nodig om hen in een kunstmatige coma te houden. Dit om het genezingsproces zijn maximale kansen te geven. Dit gebeurt door middel van slaapmedicatie en zware pijnstillers via de ader toe te dienen. We proberen steeds deze periode zo beperkt mogelijk te houden maar hierbij blijft het belangrijk dat de patiënt comfortabel en pijnvrij is.
Vermijden doorligwondes
Zwaar zieke patiënten stellen vaker het probleem dat de doorbloeding naar de huid en spieren fors verminderd is. Hierdoor kan er neiging zijn tot het ontwikkelen van doorligwondes. Door gepaste verzorging en gebruik van het juiste materiaal doen we er alles aan om dit te vermijden.
Daarnaast kan ernstig ziek zijn puur op zich aanleiding geven tot spierzwakte en zenuwzwakte, hetgeen het herstel bemoeilijkt.
Mogelijke complicaties
Op intensieve zorg vinden een veelheid aan behandelingen, onderzoeken, procedures en ingrepen plaats, zeer vaak op dringende basis. De soms ingrijpende onderzoeken en de zware behandelingen zijn noodzakelijk om goede zorg aan de patiënt te verlenen, dit ondanks het eventuele risico dat ze kunnen inhouden. Door de noodzaak van invasieve katheters en procedures en door het ziekteproces zelf is er bij patiënten op onze eenheid een grotere kans op complicaties zoals onder andere bloeding, infectie of weefselschade.