Neurostimulatie bij blaas- en stoelgangproblemen

Bij neuromodulatie van de sacrale banen gebruiken we zwakke elektrische impulsen om zenuwen of spieren, die bij een bepaalde blaas- of darmfunctie betrokken zijn, te stimuleren.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 1 juni 2021

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:15-13:0013:45-18:00
di 8:15-13:0013:45-18:00
wo 8:15-13:0013:45-18:00
do 8:15-13:0013:45-18:00
vr 8:15-13:0013:45-18:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

Bij neuromodulatie van de sacrale banen gebruiken we zwakke elektrische impulsen om zenuwen of spieren, die bij een bepaalde blaas- of darmfunctie betrokken zijn, te stimuleren.

Neurostimulatie is aangewezen bij patiënten die de volgende chronische problemen vertonen:

  • incontinentie (ongewild urineverlies) ten gevolge van een overactieve blaas of neurologische problematiek;
  • urinaire retentie (de blaas niet meer kunnen ledigen);
  • stoelgangverlies;
  • obstipatie;
  • pijn in de onderbuik.

Die problemen worden eerst behandeld met medicatie en soms aangevuld met bekkenbodemspieroefeningen. Voor de meeste patiënten volstaan die behandelingen om de blaas- en/of stoelgangcontrole te herstellen. Sommige patiënten blijven echter problemen ondervinden of verdragen de medicatie niet goed. Voor die patiënten is neurostimulatie aangewezen.

De Interstim®-therapie werd erkend in Europa in 1994. Voor de implantatie zelf is er geen persoonlijk aandeel ten laste van de patiënt.

Verloop

De behandeling verloopt in twee delen. Eerst wordt een proefstimulatie uitgevoerd om de doeltreffendheid ervan voor je problemen te evalueren. Als het resultaat van de test gunstig is, zal de arts een definitief systeem implanteren.

Die stimulatie zal geen genezing van je aandoening teweegbrengen maar wel de symptomen tot een draaglijk niveau terugbrengen zodat je je dagelijkse activiteiten grotendeels kan hervatten.

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’.