Pelviene lymfeklierdissectie

Tijdens een pelviene lymfeklierdissectie worden de lymfeklieren in het gebied van de prostaat weggenomen. Dit gebeurt tijdens een kijkoperatie, met ondersteuning van de operatierobot.

Laatst gewijzigd op
donderdag, 16 december 2021

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:15-13:0013:45-18:00
di 8:15-13:0013:45-18:00
wo 8:15-13:0013:45-18:00
do 8:15-13:0013:45-18:00
vr 8:15-13:0013:45-18:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

Een lymfeklierdissectie kunnen we doen als er bij je prostaatkanker is ontdekt. Om te bepalen welke behandeling voor je de beste is, is het belangrijk om te weten of er uitzaaiingen aanwezig zijn in de lymfeklieren rondom de prostaat. Deze lymfeklieren liggen in het bekken onder in de buik.  

De ingreep wordt uitgevoerd als beeldvorming (MRI scan) geen volledige duidelijkheid geeft of er lymfeklieren zijn waarin zich kankercellen bevinden. Het kan ook nodig zijn omdat je een hoge PSA-waarde heeft. Of uit de prostaatbiopsie is gebleken dat je een wat agressievere soort prostaatkanker heeft. Hierdoor is er een grotere kans dat er lymfeklieren aangetast zijn.

Tijdens een pelviene lymfeklierdissectie worden de lymfeklieren in het gebied van de prostaat weggenomen. Dit gebeurt tijdens een kijkoperatie, met ondersteuning van de operatierobot.

Het verschil tussen deze robottechniek en de klassieke ingreep uit zich op verschillende niveaus:

  • Bij de robottechniek zit de chirurg aan een aparte bedieningsconsole waar hij door gebruik van twee hendels de instrumenten van de robot kan bedienen. De instrumenten zijn bevestigd aan vier mechanische robotarmen die rond de patiënt zijn opgesteld. Eén arm draagt de camera en aan de andere drie armen worden de instrumenten bevestigd. De instrumenten hebben elk hun functie (klemmetje, schaar, naaldvoerder, grijptang …). Met deze instrumenten is er een hogere beweeglijkheid dan met de klassieke laparoscopie-instrumenten waardoor de wegname van de weefsels en de hechtingen gemakkelijker verlopen en veel preciezer zijn. 
  • Ook de trillingen van de handen van de chirurg worden uitgefilterd. 
  • De chirurg ziet een driedimensionaal beeld van het operatiegebied waardoor er een echt dieptezicht is.

Deze techniek biedt heel wat voordelen voor de patiënt na de operatie zoals minder pijn, vlugger herstel, minder bloedverlies, kortere hospitalisatie en sneller hervatten van de normale activiteiten. 

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’.