PGT

Met pre implantatie genetische diagnose (PGT) sporen we erfelijke aandoeningen op in de embryo’s die verkregen werden via in vitrofertilisatie, alvorens ze terug te plaatsen in de baarmoeder.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 1 juni 2021
PGT biopsie

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:00-16:00
di 8:00-16:00
wo 8:00-16:00
do 8:00-16:00
vr 8:00-16:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Wil je een eerste afspraak maken bij de fertiliteitskliniek? Neem dan contact op het centrum gynaecologie

Werking

Pre implantatie genetische diagnose is een techniek die toegepast wordt bij personen met een zwangerschapswens die een verhoogd risico hebben op een een kind met een ernstige genetische aandoening. Via deze analyse sporen we erfelijke aandoeningen op in de embryo’s die verkregen werden via in vitrofertilisatie, alvorens ze terug te plaatsen in de baarmoeder. 

Er wordt een biopsie van één of meerdere cellen uit een embryo genomen. Deze cellen worden verder genetisch geanalyseerd. Het doel is om uit te maken welke embryo’s de erfelijke aandoening vertonen en welke niet. Alleen niet-aangetaste embryo’s worden teruggeplaatst in de baarmoeder. 

Verloop

Doelgroep

Leeftijd

Binnen az groeninge worden, conform de wettelijke regelingen, eicellen geaspireerd tot de leeftijd van 45 jaar. Indien er embryo’s ingevroren zijn, mogen die ontdooid en teruggeplaatst worden tot de leeftijd van 47 jaar. 

Kostprijs

Indien je aangesloten bent bij een Belgisch ziekenfonds, dan worden deze kosten terugbetaald: 

  • de kosten voor de medicatie (uitgezonderd het remgeld)
  • een deel van de kosten voor de vruchtbaarheidsbehandeling:
    • de labofase wordt volledig vergoed
    • voor de medische prestaties wordt alleen het remgeld aangerekend

Deze regeling geldt voor 6 behandelingen en tot de leeftijd van 43 jaar.

De kostprijs voor de biopsie van het embryo hangt af van het samenwerkend B-centrum. De genetische test wordt, indien je bent aangesloten bij een Belgisch ziekenfonds, terugbetaald (uitgezonderd het remgeld).