Robotgeassisteerde laparoscopiche prostatectomie (RALP)

Tijdens een Robotgeassisteerde laparoscopiche prostatectomie (RALP) wordt de volledige prostaat weggenomen.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 4 juli 2023

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:15-13:0013:45-18:00
di 8:15-13:0013:45-18:00
wo 8:15-13:0013:45-18:00
do 8:15-13:0013:45-18:00
vr 8:15-13:0013:45-18:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

Bij de robotgeassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie nemen we de zaadblaasjes, een deel van de zaadleiders, de prostaat en indien nodig de lymfeklieren weg. Vervolgens wordt de plasbuis terug aan de blaas gehecht. Indien mogelijk zal de arts de erectiezenuwen sparen. Dit is echter niet altijd aangeraden: bij een te groot of agressief gezwel wordt bijvoorbeeld alleen de zenuw van de niet-aangetaste kant gespaard.

Het verschil tussen deze robottechniek en de klassieke open prostatectomie (via een grote snede in de onderbuik) uit zich op verschillende niveaus:

  • Bij de robottechniek zit de chirurg aan een aparte bedieningsconsole waar hij door gebruik van twee hendels de instrumenten van de robot bedient. De instrumenten zijn bevestigd aan vier mechanische robotarmen die rond de patiënt zijn opgesteld. Eén arm draagt de camera en aan de andere drie armen worden de instrumenten bevestigd. De instrumenten hebben elk hun functie (klemmetje, schaar, naaldvoerder, grijptang …). Met deze instrumenten is er een hoge beweeglijkheid waardoor de behandeling van de weefsels en de hechtingen gemakkelijk en precies verlopen. 
  • Ook de trillingen van de handen van de chirurg worden uitgefilterd. 
  • De chirurg ziet een driedimensionaal beeld van het operatiegebied waardoor er een echt dieptezicht is.

Deze techniek biedt heel wat voordelen voor de patiënt na de operatie zoals minder pijn, vlugger herstel, minder bloedverlies, kortere hospitalisatie en sneller hervatten van de normale activiteiten. Door de betere beweeglijkheid van de instrumenten kunnen delicate weefsels, zoals de erectiezenuwen en de sluitspier, beter gespaard blijven. Bij de operatie is er ook een betere hechting van de blaas aan de urethra mogelijk.

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je opname’. 

Infosessies