Metingen
De hersengolven
De hersenen zenden voortdurend zwakke elektrische signalen uit. Met behulp van de computer kunnen we die versterken en zichtbaar maken met een curve. Die signalen vormen een elektro-encefalogram of EEG. Aan de hand van kleine verschillen in die curve kan de arts bepalen hoe diep je slaapt. De hersenwerking is immers erg verschillend naarmate je wakker bent, slaapt of droomt. Om die hersenactiviteit te kunnen meten, bevestigt de verpleegkundige zes elektroden op de hoofdhuid. De elektroden zijn eenvoudig te verwijderen. Naast de elektroden in het haar komt er nog één achter beide oren en één op het voorhoofd.
De oogbewegingen
We bevestigen ook elektroden bij je ooghoeken om de oogbewegingen te registreren. Op die manier kunnen we afleiden of je al dan niet droomt in je slaap. Tijdens het dromen bewegen de ogen zeer snel en dat wordt duidelijk weergegeven op het computerscherm.
De kinspierspanning
Twee elektroden, bevestigd op de kin, meten de kinspierspanning. Ze geven de spanning of ontspanning van de kinspieren weer. Naarmate je dieper slaapt, zal de spierspanning ter hoogte van de kinspier afnemen. Dat zal helpen het stadium van je slaap te bepalen.
De beenspierspanning
Rusteloze beenbewegingen tijdens de nacht kunnen de oorzaak zijn van een slechte nachtrust. Om dat na te gaan, brengen we een sensor met behulp van een elastiek achterr en rond de hiel aan.
De hartfrequentie
Elektroden op de borst meten en registeren je hartfrequentie en hartritme.
De ademhaling
We brengen twee spanningsmeters aan rond de buik en borst die eruit zien als twee elastieken banden. Door ze goed aan te sluiten kunnen we elke beweging bij het in- en uitademen bekijken. Als je ‘s nachts een korte periode stopt met ademen, merkt de arts dat aan de platte lijn in plaats van de normale golvende curve op de computer. Dat is een belangrijk meetpunt.
De positiemeter
Sommige mensen snurken alleen als ze op de rug liggen. Om de slaaphouding na te gaan, wordt een sensor bevestigd op de elastische band rond de borst. Zo zien we perfect of je op je rug of zij slaapt.
De microfoon
Als snurken je nachtrust verstoort, kunnen we dat vaststellen door een gevoelige microfoon te kleven ter hoogte van de luchtpijp.
Het zuurstofgehalte
Rond je vingertop maken we een sensorlampje vast dat rood oplicht wanneer het in werking is. Dat dient om het zuurstofgehalte in je bloed te meten. Het zuurstofgehalte kan dalen, wanneer je ‘s nachts korte adempauzes vertoont.
De luchtstroming
Via een neusbrilletje en en thermistor wordt de ademhaling door je neus en mond gecontroleerd om na te gaan of je soms stopt met ademen.