Stereotactische bestraling van klieren en botmetastasen

Met stereotaxie kunnen we op een zeer precieze manier een heel hoge biologische dosis toedienen in een beperkt aantal fracties. We gebruiken hierbij zeer smalle bestralingsbundels en bestralen vanuit verschillende hoeken. Dit zorgt dat omliggend weefsel maximaal gespaard wordt.

Laatst gewijzigd op
donderdag, 22 december 2022

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:00-18:00
di 8:00-18:00
wo 8:00-18:00
do 8:00-18:00
vr 8:00-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Voor patiënten die meermaals per week naar het centrum radiotherapie moeten komen, voorzien we in een parking dichtbij de therapielokalen.

Werking

Stereotaxie of stereotactische bestralingsbehandeling is een vorm van radiotherapie waarbij we kwaadaardige cellen willen vernietigen met een hoge dosis straling op de tumor in een beperkt aantal fracties. Dankzij de technologische vooruitgang kunnen we kankercellen heel precies bestralen  vanuit verschillende richtingen.

Een groot aantal stralingsbundels worden naar een relatief klein doelvolume gericht met grote precisie. Dit laat toe om de behandelingsreeksen korter te maken met een hogere dosis straling per behandelingssessie. De gezonde omliggende weefsels worden zoveel mogelijk gespaard. Gezonde weefsels kunnen ook reageren op de bestralingen, maar verdragen die stralingen meestal goed en herstellen zich nadien.

Verloop

De volledige behandeling wordt gespreid over 1 of meestal over meerdere dagen. De bestralingen vinden plaats op campus kennedylaan van maandag tot en met vrijdag, uitzonderlijk kan dit ook op een zaterdag zijn. 

Bij meerdere sessies zijn er een paar dagen tussen iedere behandeling. Bij een behandeling gespreid over meerdere dagen zit er telkens een aantal dagen tussen elke behandeling. Dit wordt telkens op voorhand gecommuniceerd.

Goed om weten

  • Tijdens sim-CT dienen we soms een contraststof toe. In dat geval moet je 4 uur op voorhand nuchter zijn. De arts of verpleegkundige laten je dit op voorhand weten. 
  • Voor een bestralingsbehandeling is een ziekenhuisopname meestal niet nodig. Je komt op afspraak en gaat na elke bestraling terug naar huis.
  • Je kan zelf met de wagen rijden of de hulp inroepen van vrijwilligers voor vervoer van en naar het ziekenhuis. Raadpleeg je ziekenfonds voor informatie over mogelijke tegemoetkomingen in de vervoerskosten. Heb je vervoersproblemen? Laat ons iets weten en we schakelen onze sociale dienst in.
  • Je kan gratis parkeren op voorbehouden plaatsen in de bezoekersparking, dicht bij de therapielokalen in blok E. Vervolgens kan je het ziekenhuis binnengaan via een voorbehouden toegang in blok E. Zo ben je snel ter plaatse. We vragen voor de parkeerkaart een eenmalige administratieve kost van 5 euro.