Transforaminale epidurale infiltratie

Met een transforaminale epidurale infiltratie behandelen we pijn thv de de nek (cervicaal), de hoge rug (thoracaal) en de lage rug (lumbaal).

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 12 april 2022

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:00-12:0013:30-18:00
di 8:00-12:0013:30-18:00
wo 8:00-12:0013:30-18:00
do 8:00-12:0013:30-18:00
vr 8:00-12:0013:30-17:00
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

Met een transforaminale epidurale infiltratie behandelen we pijn ter hoogte van 

  • de nek (cervicaal) met uitstraling/pijn naar de arm
  • de hoge rug (thoracaal) met uitstraling/pijn naar de borstkas en/of buik 
  • de lage rug (lumbaal) met uitstraling/pijn naar het been 

De pijnklachten zijn het gevolg van een ontsteking van zenuwen in de epidurale ruimte. Dit kan optreden door een hernia, een vernauwing of een combinatie van beide.

Tijdens de behandeling wordt een inspuiting met een lokaal verdovingsmiddel en een ontstekingsremmer (cortisone) uitgevoerd rond de zenuwwortel ter hoogte van de epidurale ruimte. 

De epidurale ruimte is de ruimte die zich rond het ruggenmerg en de zenuwwortels bevindt. Het wordt omgeven door de wervelkolom.

Cortisone is een officieel goedgekeurd en geregistreerd geneesmiddel. Bij een transforaminale infiltratie wordt deze medicatie buiten zijn goedgekeurde indicatie gebruikt. Het wordt dus eigenlijk “off – label” gebruikt, met een ander doel dan dat waarvoor het door de Belgische overheid werd goedgekeurd. Dit gebeurt omdat verschillende studies hebben aangetoond dat transforaminale infiltraties met cortisone de pijn weldegelijk kunnen verminderen.

Doel

Het lokale verdovingsmiddel zal gedurende enkele uren de geleiding van de pijnprikkels uit deze zenuwwortel blokkeren. Daarnaast zal de cortisone de ontsteking van de zenuwwortel verminderen, waardoor de pijnklachten op langere termijn zullen verminderen.

Soms is een tweede of derde infiltratie nodig om de pijn voldoende onder controle te krijgen.

Verloop

Algemene informatie over de planning van je opname, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek 'plan je opname'. 

Als je om welke reden ook beslist om de procedure niet te laten doorgaan, gelieve dan altijd tijdig contact op te nemen met het secretariaat anesthesie

Buiten de openingsuren van het secretariaat kan je contact opnemen via het algemeen nummer van az groeninge (t. 056 63 63 63).