Vruchtwaterpunctie

In het vruchtwater zijn cellen aanwezig van de foetus. Door onderzoek brengen we de chromosomen van de foetus in kaart.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 19 maart 2024

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 8:30-12:3013:30-18:00
di 8:30-12:3013:30-18:00
wo 8:30-12:3013:30-18:00
do 8:30-12:3013:30-18:00
vr 8:30-12:3013:30-17:30
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werking

In het vruchtwater zijn cellen aanwezig die afkomstig zijn van de huid en de slijmvliezen van de foetus. Door onderzoek van deze cellen in een genetisch laboratorium kunnen de chromosomen van de foetus in kaart worden gebracht.

Op de cellen uit de vruchtwaterpunctie wordt een array-onderzoek uitgevoerd. Met dit onderzoek kunnen ook kleinere chromosoomafwijkingen worden opgespoord. Array-onderzoek is op dit ogenblik één van de meest gevoelige technieken om grote en kleine chromosoomafwijkingen op te sporen. Het heeft echter ook zijn beperkingen. Heel kleine genetische defecten kunnen met dit onderzoek niet aangetoond worden. Alleen afwijkingen in aantal of structuur van de chromosomen worden met een vruchtwaterpunctie opgespoord. Ziekten die het gevolg zijn van een foutje in één enkel gen worden niet opgespoord, tenzij je natuurlijk specifiek een welbepaalde aandoening wil laten opsporen.

Toepassing

  • Je kan een vruchtwaterpunctie laten uitvoeren vanaf 15 weken zwangerschap.
  • Een vruchtwaterpunctie wordt uitgevoerd bij:
    • een vermoeden van een verhoogd risico op een genetische aandoening bij je baby: voorgeschiedenis van een kind met een aandoening, afwijkende NIPT, afwijkingen op echografie.
    • om andere gegevens over de gezondheid van de foetus te verkrijgen, zoals bijv. infectieuze aandoeningen (CMV, toxoplasmose).

Verloop

Algemene informatie over de planning van je onderzoek, wat je meebrengt, waar je je moet aanmelden en wat er bij ontslag gebeurt vind je terug in de rubriek ‘plan je consultatie’. 

Psychologische begeleiding

De ervaring leert ons dat mensen die geconfronteerd worden met een risico op een genetische diagnose vaak ongerust zijn. Ook de weerslag op andere gezins- of familieleden mag niet onderschat worden. Daarom kunnen we altijd psychologische begeleiding en opvolging voorzien als dit gewenst is. 

Ook wanneer al een genetisch defect aangetoond werd of geen duidelijkheid bestaat over de oorzaak van de familiale belasting, kan een gesprek met onze psychologen de nodige steun bieden om hiermee om te gaan. 

Kostprijs

Een vruchtwaterpunctie wordt net als de genetische onderzoeken volledig terugbetaald door je mutualiteit. 

Omdat het bekomen materiaal de dag zelf wordt opgestuurd naar het Centrum Menselijke Erfelijkheid van UZ Leuven, wordt een transportkost doorgerekend. Deze bedraagt 65€. De factuur krijg je thuis toegestuurd.