Bewaarde heupkoppen of afgeleide producten zetten we in voor verschillende doelen:
Er zijn een aantal voorwaarden om donor te worden. Niet elke heupkop is dus bruikbaar. Zo moet je gezond zijn en vrij van virussen, infecties, virale en bacteriële aandoeningen. Ook mag er in het verleden geen kanker vastgesteld zijn.
Test je binnen de veertien dagen na je donatie positief op covid of heb je klachten? Verwittig ons onmiddellijk. Dit in het belang van de ontvangers van jouw bot.
De belangrijkste voorwaarden tot botdonatie:
Als je weggenomen botweefsel wil afstaan, moet je hier altijd toestemming voor geven.
Daarvoor teken je vóór de operatie een toestemmingsformulier waarin je toestemt botweefsel af te staan voor transplantatie bij een andere patiënt, voor wetenschappelijk onderzoek of als demonstratiemateriaal. Als je instemt met een botdonatie, geef je ons ook de toestemming om de gegevens te evalueren die noodzakelijk zijn om de kwaliteit van je heupkop na te gaan.
Als je je botweefsel toch liever niet wil doneren aan de botbank, kan je dit zonder probleem weigeren. Een eventuele weigering heeft absoluut geen invloed op je verdere behandeling.
Indien je bereid bent om donor te worden, moet je een evaluatieformulier invullen waarin we peilen naar je algemene gezondheidstoestand en risicogedrag. In het belang van de persoon die je bot ontvangt, vragen we dan ook om dit formulier zorgvuldig en waarheidsgetrouw in te vullen. Als bepaalde zaken niet duidelijk zijn, vraag je best verduidelijking aan de verpleegkundige. Daarnaast wordt je medisch dossier door een medewerker en de beheerder van de botbank beoordeeld op mogelijke risicofactoren die donatie uitsluiten.
Tijdens je verblijf in het ziekenhuis wordt bloed afgenomen. We testen je bloed op de aanwezigheid van overdraagbare ziektes, infecties en virussen (aids, hepatitis en syfilis). De uitslagen van dit onderzoek vallen onder het medisch beroepsgeheim. Als je drager bent van één van deze virussen of bacteriën zijn wij verplicht het bot te vernietigen. Je behandelende arts wordt dan op de hoogte gebracht van de afwijkende testuitslagen. Indien je dit wenst, heb je altijd het recht om de testuitslagen op te vragen.
Deze onderzoeken gebeuren op kosten van de botbank.
Als je botweefsel wil doneren, komen daar geen extra kosten bij. Alle onkosten omtrent het botweefsel vallen volledig ten laste van de botbank. Bovendien moet je niet betalen voor de bloedafnames. Je krijgt geen financiële vergoeding voor een botdonatie. Het ziekenhuis neemt geen winst op je botdonatie. Ook is er geen extra kost voor de patiënt bij wie het bot wordt gebruikt.
Alle gegevens uit de medische vragenlijst, je medisch dossier en de bloedresultaten worden strikt vertrouwelijk en zonder vermelding van je naam behandeld. De patiënt die je botweefsel ontvangt, komt nooit persoonlijke gegevens van jou, als donor, te weten.
Alleen wanneer je toestemming af en er geen risicofactoren werden vastgesteld in de vragenlijst.
Voor inlichtingen, ook als nabestaande van een donor, kan je steeds terecht bij iemand van onze botbank.
Deel op