Het ziekenhuishygiënebeleid wordt vormgegeven, aangestuurd en bewaakt door het comité ziekenhuishygiëne. Met een goed beleid en de medewerking van alle ziekenhuismedewerkers kunnen het aantal zorggerelateerde infecties met ongeveer een derde verminderd worden.
Onze kernactiviteiten zijn:
Het beleid voor zorginfectiepreventie en -beheersing streeft ernaar dat opgenomen patiënten tijdens hun verblijf geen extra schade oplopen door de verspreiding van micro-organismen (zoals bacteriën en virussen) te verhinderen en zo zorginfecties te vermijden.
Bekijk ons beleid inzake zorginfectiepreventie en -beheersing
In az groeninge bestaat het team voor zorginfectiepreventie en -beheersing (ziekenhuishygiëne) uit 4 geneesheren-ziekenhuishygiënisten en 2 verpleegkundigen-ziekenhuishygiënisten.
Binnen het team gelden een aantal taakverdelingen. Volgens de aard van de vraag wordt contact genomen met de betreffende verpleegkundige of geneesheer-ziekenhuishygiënist.
Naast het team ziekenhuishygiëne zijn er op alle hospitalisatiediensten en kritieke medisch-technische diensten referentieverpleegkundigen voor ziekenhuishygiëne aangesteld.
Het team ziekenhuishygiëne kan rekenen op de inzet van 62 gemotiveerde en dynamische referentieverpleegkundigen. Deze verpleegkundigen vormen een belangrijke liaison tussen het team ziekenhuishygiëne en de ziekenhuisafdelingen.
Naast hun dagelijkse taken en opdrachten zorgen ze voor het bevorderen van ziekenhuishygiëne op de eigen werkvloer. In de tweemaandelijkse bijeenkomsten met het team ziekenhuishygiëne krijgen ze de nodige informatie en feedback; op hun beurt koppelen ze deze terug aan hun collega’s.
Noden en specifieke infectieproblemen van de afdeling die tot uiting komen, worden snel en discreet gemeld aan het team ziekenhuishygiëne. Indien nodig begeleidt en ondersteunt het team de referentieverpleegkundigen ziekenhuishygiëne op de werkvloer.