FNS is een stoornis van de functie van jouw zenuwstelsel.
FNS is een stoornis van de functie van jouw zenuwstelsel. Het zenuwstelsel controleert heel veel verschillende bewuste en onbewuste zaken in ons lichaam.
Bij dysfunctie kan je uiteenlopende neurologische symptomen krijgen:
FNS veroorzaakt symptomen die een belangrijke impact kunnen hebben op je dagelijks leven.
Bij een organisch neurologisch syndroom vinden we op een MRI-scan of andere onderzoeken vaak onderliggende letsels rond de hersenen, ruggenmerg of zenuwen.
Bij FNS vinden we geen letsel bij deze zenuwstructuren. Dit betekent uiteraard niet dat jouw probleem niet bestaat! Het probleem tast de functie of werking van jouw zenuwstelsel aan en niet de structuur (hersencellen, zenuwbanen, spieren) zoals bij een organisch syndroom.
Je kan dit vergelijken met een computer waarbij de hardware (het beeldscherm, het toetsenbord...) intact is, maar er toch een softwareprobleem is (een programma doet het niet).
Dit is niet anders bij een aandoening zoals migraine, waarbij ook heel hinderlijke neurologische symptomen kunnen ontstaan (zoals hevige hoofdpijn met braken, naast ook gezichtsverlies, verlamming) zonder dat we afwijkingen op de scans vinden.
De oorzaak van de functieverstoring van het zenuwstelsel is in het begin niet altijd duidelijk en zeer verschillend bij mensen. We weten dat er bij bepaalde mensen (ongeveer 50%) een onderliggend psychologisch of psychiatrisch probleem (zoals depressie, persoonlijkheidsstoornis, angststoornis) een rol kan spelen. Anderzijds hebben mensen met FNS vaak een vooraf bestaande neurologische aandoening zoals migraine, epilepsie, Parkinson of MS.
Vaak begint de functioneel neurologische stoornis vrij plots. Bijvoorbeeld na een uitlokkende gebeurtenis zoals een trauma (fysiek/emotioneel), een operatie of andere ingreep, een ernstige ziekte…
Als je hiermee bedoelt dat je het probleem inbeeldt dan is het antwoord: nee, uiteraard niet. FNS is een échte neurologische aandoening die je overkomt, zonder dat je hier schuld aan hebt. FNS leidt ook tot symptomen die onvrijwillig zijn, en je zeker niet kan nabootsen. Maar er is wel duidelijk een functieprobleem van de hersenen. Dus het probleem zit wel in je hersenen.
Elke neuroloog heeft dit probleem al meerdere keren tijdens zijn opleiding/carrière gezien en behandeld. FNS is geen zeldzame ziekte en kan iedereen overkomen.
Er zijn veel misverstanden en gebrek aan kennis over FNS, zowel bij (goedbedoelende) zorgverleners, als bij ziekteverzekeringen of werkgevers. Dit omdat we in de Westerse geneeskunde al lang een onderscheid maken tussen ziekten van het lichaam en ziekten van de geest. In realiteit is er geen verschil tussen beiden en is er een wederzijdse beïnvloeding.
FNS is vaak niet moeilijk te herkennen voor een neuroloog tijdens het klinisch neurologisch onderzoek. Dit is het onderzoek waarbij de neuroloog je fysiek onderzoekt en je kracht, reflexen, gevoel… test.
Bij FNS komen 2 typische kenmerken naar voren bij dit onderzoek:
De neuroloog heeft verschillende testen tijdens het klinisch onderzoek om deze 2 kenmerken aan te tonen en zo de diagnose van FNS te stellen. Meestal gebeuren er wel nog aanvullende onderzoeken zoals elektrofysiologische onderzoeken of een scan. Deze beperken we best en hoeven we niet te herhalen.
In tegenstelling tot sommige onbehandelbare organisch neurologische ziekten, is FNS wel degelijk behandelbaar en is er hoop op verbetering. Hoe uitgesproken de klachten ook zijn. We kunnen de abnormale functie van het zenuwstelsel terug normaal krijgen.
Hierbij is de kans op verbetering/herstel afhankelijk van 2 belangrijke factoren:
Neem contact op met het centrum neurologie.
Dag | Uren | Opmerkingen |
---|