De diagnose ziekte van Parkinson wordt vaak gesteld aan de hand van ‘motorische symptomen’, die het meest zichtbaar zijn. Het belangrijkste symptoom noemen we ‘bradykinesie’, dit zijn tragere en kleinere bewegingen. Dit gaat samen met symptomen van stijfheid (‘rigiditeit’) en/of een typische vorm van beven in een arm of been die vooral in een rusthouding aanwezig is (‘rusttremor’). Vaak beginnen deze symptomen in één zijde van het lichaam.
Anderzijds zijn er ook veel ‘niet-motorische symptomen’ mogelijk zoals constipatie, slaapstoornissen, depressie en reukverlies die tot jaren voor de eerste motorische klachten reeds aanwezig kunnen zijn. Zeker niet alle symptomen hoeven aanwezig te zijn bij alle patiënten.
Andere mogelijke symptomen kunnen zijn:
- Maskergelaat
- Stiller of minder duidelijk spreken
- Vette huid (seborroe)
- Overactieve blaas
- Vermoeidheid
- Verlies aan motivatie of apathie
- Slikproblemen
- Geheugenproblemen
Patiënten vermelden vaak minder niet-motorische symptomen omdat ze het verband met de ziekte van Parkinson niet altijd maken. Spreek er over met de neuroloog, vaak zijn bepaalde behandelingen mogelijk.
Verloop
Het verloop van de ziekte, de ernst, de soort en de hoeveelheid symptomen kan erg verschillen van patiënt tot patiënt. Motorische symptomen zoals traagheid, stijfheid en beven beginnen meestal in één zijde van het lichaam, maar ontstaan in een tweede tijd in de andere zijde en nadien ook in de romp. Dit kan klachten geven van houdingsafwijkingen, evenwichtsproblemen en ‘freezing’ (moeilijkheden om vooruit te gaan bij het begin of tijdens het stappen).