Wat kan je zelf doen?
- Pijnstillers nemen: neem de pijnstillers zoals je arts heeft voorgeschreven. Vergeet niet je pijnstiller te nemen bij het slapen gaan. Hou een pijnstiller klaar als je ‘s nachts pijn zou hebben.
- Ademhalen: adem goed door en adem regelmatig diep in en uit (bijvoorbeeld elk uur 5-10 keer). Als de kinesist je tijdens je opname leerde oefenen met een ademhalingstrainer (Coach®/Voldyne®), voer dan deze oefeningen elk uur 5-10 keer uit. Volg zeker je kinesitherapie als je arts dit heeft voorgeschreven.
- Hoesten: probeer alle slijmen goed op te hoesten. Als hoesten pijnlijk is, kan het helpen om hierbij tegendruk te geven met een kussen ter hoogte van de borstkas/pijnlijke ribben. Je kan ook huffen als de kinesist jou dit leerde tijdens je opname.
- Bewegen: regelmatig bewegen is belangrijk. Als de pijn onder controle is, kan je je activiteiten rustig opbouwen. Vermijd echter zware inspanning zolang je arts dit aanraadt.
- Controle-afspraak: indien je een afspraak kreeg voor een controle bij de arts, meld je dan op het afgesproken tijdstip aan bij het Centrum vasculaire en thoracale chirurgie. Je zal daar een voorschrift krijgen om eerst een controlefoto te laten nemen op de dienst Radiologie.
Wanneer neem je contact op met je huisarts?
Als je last hebt van je maag, misselijk bent of moet braken.
Wanneer meld je je best terug aan bij de spoedopname?
- Als je koorts krijgt (vanaf 38 °C)
- Als je moeilijker kan ademen
- Als je pijn erger wordt of niet verbetert met de pijnstillers die je arts voorschreef
- Als je meer moet hoesten, meer slijmen hebt of je slijmen niet goed kan ophoesten
Gebruik pijnstillers op advies van je behandelend arts of huisarts.
Je huisarts krijgt een verslag over je bezoek aan onze spoedopname. Je kan altijd bij hem/haar terecht met vragen.
Let wel! De behandeling en het advies van je behandelde arts kunnen in specifieke gevallen afwijken. Volg in dat geval steeds de instructies van de arts!