De behandeling van een lichte of matige verstuiking (distorsie) aan het onderbeen of voet kan bestaan uit een steunverband of een brace. Met deze verbanden vermindert in grote mate de pijn.
Goed om te weten
- De eerste dagen steun je best niet of zo weinig mogelijk op je voet. Het gebruik van krukken kan hier de pijn sterk verminderen. Blijf de krukken gebruiken zolang je de neiging hebt te manken.
- Leg je lidmaat zo vaak als mogelijk hoger dan je heup en ondersteun het verband over de hele lengte. Dit doe je het best met kussens. Laat je been niet op de rand van een tafel of stoel rusten. Wanneer je gaat slapen, leg je best een kussen onder het uiteinde van je matras.
- Dit verband wordt enkel overdag gedragen. Bij het slapengaan mag je dit verband afdoen en ’s morgens terug aandoen alvorens het opstaan.
- Leg tot 5 maal per dag gedurende 20 minuten ijs op de plaats van het letsel. Dit vermindert de zwelling alsook de pijn. Leg een zakje ijsblokjes of een coldpack bovenop het letsel. Leg dit nooit rechtstreeks op de huid, wikkel het altijd in een handdoek om vrieswonden te vermijden.
- Draag het steunverband gedurende 1 week tot 10 dagen. Een enkelbrace dient 2 tot 3 weken te worden gedragen. Bij blijvende last neem je best contact op met je huisarts.
Tips voor het gebruik van krukken
- Voor je de krukken gebruikt, moet je zeker zijn dat ze op de goede lengte ingesteld zijn. Het handvat moet net ter hoogte van je pols komen als je je arm losjes naast je lichaam laat hangen.
- Gebruik bij voorkeur altijd twee krukken bij het stappen. Hierdoor is je gewicht beter verdeeld en verklein je de kans op overbelaste polsen en een pijnlijke rug.
- Maak je woning krukvriendelijk.
- Door krukken te gebruiken neem je meer breedte in dan normaal. Je hebt minimaal 70 cm vrije ruimte nodig om te passeren. Verplaats indien nodig enkele meubels.
- Vermijd losse tapijten om het risico op vallen te verkleinen.
Gebruik pijnstillers op advies van je behandelend arts of huisarts.
Je huisarts krijgt een verslag over je bezoek aan onze spoedopname. Je kan altijd bij hem/haar terecht met vragen.
Let wel! De behandeling en het advies van je behandelde arts kunnen in specifieke gevallen afwijken. Volg in dat geval steeds de instructies van de arts! Probeer het gipsverband nooit zelf bij te werken of te verwijderen.