Az groeninge start met 177Lu-DOTATATE therapie in de strijd tegen neuro-endocriene tumoren

Gepubliceerd op

De radioactieve stof Lutetium-177 wordt in az groeninge al sinds enkele jaren succesvol gebruikt voor het behandelen van uitgezaaide prostaatkanker onder de vorm van 177Lu-PSMA. Lutetium-177, gekoppeld aan DOTATATE wordt nu ook ingezet in het doelgericht behandelen van neuro-endocriene tumoren. Az Groeninge biedt hierdoor deze terugbetaalde therapie als derde ziekenhuis in België aan.
 

Neuro-endocriene tumoren

“Neuro-Endocriene Tumoren (NET) ontstaan in de neuro-endocriene cellen. Dit zijn cellen die voorkomen in verschillende organen zoals de pancreas, darmen en longen. NET-tumoren vertonen vaak een zeer wisselend gedrag, van weinig agressief tot zeer agressief. Soms worden daarbij zeer specifieke hormonen aangemaakt die klachten veroorzaken zoals diarree, opvliegers en lage suikerspiegels. Neuro-endocriene tumoren komen zowel bij jong als oud voor,” zegt gastro-enteroloog dr. Alexander Vanden Bulcke.

Lutetium(-177)-DOTATATE therapie

"Specifiek aan dit type kanker is dat de tumorcellen een grote concentratie aan specifieke receptoren op hun celwand hebben die het hormoon somatostatine binden. Weinig andere cellen in het lichaam hebben deze receptor”, zegt prof. dr. Alex Maes - diensthoofd nucleaire geneeskunde.

De chemisch molecule “DOTATATE” heeft een structuur die gelijkaardig is aan somatostatine en bindt ook aan deze receptor. Aan het DOTATATE peptide wordt het radioactieve molecule Lutetium-177 gekoppeld dat een sterke radioactieve straling uitzendt. Na koppeling verkrijgen we het een radiofarmacon : 177Lu-DOTATATE. Na injectie van Lu-DOTATATE in het bloed bindt de molecule aan de receptor en geeft straling af aan de tumor. Hierdoor is de afstand van de uitgezonden straling zeer klein (minder dan 2 mm) en heel gericht. Het resultaat is dat de gezonde cellen zoveel mogelijk gespaard worden en enkel de specifieke kankercellen gedood worden. Dit in tegenstelling tot de klassieke radiotherapiebestraling waarbij de stralen van buiten het lichaam naar de kanker worden gestuurd. Dit type “geneesmiddel” krijgt hierdoor een steeds prominentere plaats in de behandeling van kanker.

Om deze radiofarmaceutische producten te mogen maken ontving az groeninge een goedkeuring van het FANC (Federaal Agentschap Nucleaire Controle). Deze bereidingen staan onder het toezicht van ziekenhuisapotheker Pieter Jan De Jonghe die in het bezit is van een specifieke erkenning als Radio-apotheker, een apotheker gespecialiseerd in radioactieve farmaca.

Betere levenskwaliteit

De behandeling wordt intraveneus gegeven via een infuus in de arm en bestaat uit 4 toedieningen van 177Lu-DOTATATE met een tussentijd van telkens 8 weken. Patiënten verblijven 24 uur in een geïsoleerde met lood beklede therapiekamer om de stralingsbelasting voor de omgeving te beperken.

"Door de 177Lu-DOTATATE therapie wordt de groei van tumorcellen afgeremd of gestabiliseerd. Bij een belangrijk deel van de patiënten is er een duidelijke afname van hormonale klachten zoals diarree of lage suikerspiegels. Dit resulteert in een betere levenskwaliteit met meer comfort. 177Lu-DOTATATE therapie is een goed voorbeeld van de evolutie in de oncologie naar ‘Precision Medicine’ waarbij kankers zeer doelgericht en heel gepersonaliseerd worden aangepakt.”, besluit prof. dr. Alex Maes.

Deel op