177Lutetium DOTATATE therapie

177Lutetium DOTATATE therapie is een behandeling van neuro-endocriene tumoren (NET) die progressie vertonen bij gebruik van somatostatine-analogen om doelgericht kankercellen te vernietigen met minimale schade aan de omliggende, gezonde cellen.

Laatst gewijzigd op
dinsdag, 30 mei 2023

Maak een afspraak

Heb je een andere vraag?

Telefonische bereikbaarheid

Nu geopend Nu gesloten
Dag Uren Opmerkingen
ma 7:30-17:30
di 7:30-17:30
wo 7:30-17:30
do 7:30-17:30
vr 7:30-17:30
za Gesloten
zo Gesloten
Bekijk alle bezoekuren

Werkwijze

Neuro-endocriene tumoren (NET) vertonen een grote concentratie aan somatostatine-receptoren waaraan somatostatine-analogen kunnen binden. Deze binding wordt gebruikt om neuro-endocriene tumoren te behandelen met een radioactieve stof, 177Lu. De radioactieve stof wordt gelinkt aan een somatostatine-analoog (in dit geval DOTATATE) waardoor de stof tot in de neuro-endocriene tumorcellen gebracht wordt en zo de tumoren lokaal behandelt. Het bereik van de uitgezonden straling is zeer klein (maximaal enkele millimeters). Door deze gerichte, lokale radiotherapie worden de tumorcellen maximaal bestraald en blijven de gezonde cellen zo veel als mogelijk gespaard.

Voordelen

Er kan een geremde of langdurige stabilisatie van de kwaadaardige groei van de tumorcellen teweeg gebracht worden. Daarnaast worden de karakteristieke symptomen bij de meerderheid van de patiënten aangepakt. Daardoor verbetert de algemene levenskwaliteit.

Verloop

Richtlijnen voor thuis

We vragen je gedurende 2 weken na elke toediening van 177Lu-DOTATATE extra aandacht te besteden aan onderstaande richtlijnen:

 • Drink een ruime hoeveelheid vloeistof (water, fruitsap…) voor en na de injectie.
 • Plas zo vaak mogelijk en zittend. Spoel het toilet tweemaal door. Was je handen zorgvuldig met water en zeep na ieder gebruik van het toilet. Als andere personen hetzelfde toilet gebruiken, moeten ook zij hun handen grondig wassen met water en zeep na elk toiletbezoek.
 • Indien je luiers of incontinentiemateriaal gebruikt, bewaar deze een extra week apart alvorens mee te geven met het huishoudelijk afval.
 • Gebruik wegwerphandschoenen om lichaamsvloeistoffen of vuile was aan te raken. Ook deze wegwerphandschoenen bewaar je best een extra week apart alvorens mee te geven met het huishoudelijk afval.
 • Het ondergoed en beddengoed (en eventueel kledij dat door bloed, braaksel, urine of stoelgang vuil geworden is) dat je gebruikt tijdens de eerste 2 weken na elke toediening van 177Lu-DOTATATE moet apart gewassen worden. Gebruik hiervoor geen waterbesparende functie en programmeer indien mogelijk een extra spoelbeurt.
 • Omdat er bij je thuiskomst nog een kleine hoeveelheid straling wordt uitgezonden door je lichaam, levert dit een stralingsblootstelling op voor je gezinsleden. Let erop dat je zoveel als mogelijk minstens 1 meter afstand bewaart en dit gedurende de eerste 2 weken na de toediening van 177Lu-DOTATATE.
 • Omdat kinderen gevoeliger zijn voor straling, moet je bezoek van kinderen (< 12 jaar) en zwangere vrouwen vermijden. Er wordt eveneens gevraagd om inwonende kinderen of zwangere vrouwen gedurende 21 dagen elders te laten logeren. 
 • Het is aangewezen dat jij en je partner in aparte bedden slapen (min. 2 meter afstand) of in aparte kamers (de bedden mogen niet tegen dezelfde muur van aanpalende kamers staan) gedurende de eerste 2 weken na de toediening van 177Lu-DOTATATE.
 • Gebruik gedurende de eerste 2 weken na elke injectie met 177Lu-DOTATATE een condoom tijdens het vrijen. Je mag bovendien geen kinderen verwekken tijdens de behandeling en tot 6 maanden na de laatste toediening van 177Lu-DOTATATE. Gebruik tijdens deze periode dus betrouwbare voorbehoedsmiddelen.
 • Indien je beroepshalve in contact komt met kinderen (< 12 jaar) of zwangere vrouwen, mag je gedurende 21 dagen je beroep niet uitoefenen.

Andere praktische aspecten

 • Licht je zorgverlener (artsen, verpleegkundigen) in over je behandeling met 177Lu-DOTATATE.
 • Hou je aan de behandelingskalender. Indien je verhinderd bent, is het zeer belangrijk om de dienst nucleaire geneeskunde te verwittigen (min. 10 dagen voor de geplande datum).
 • Indien je vroegtijdig komt te overlijden (binnen 33 dagen na de toediening van 177Lu-DOTATATE), wordt de absolute voorkeur gegeven aan begraving omwille van stralingsbeschermingsredenen. Indien je toch wenst gecremeerd te worden, dienen bijzondere maatregelen getroffen te worden om de stralingsbescherming van alle betrokkenen te kunnen garanderen.