Bescherm je zuigeling tegen RSV!

Gepubliceerd op

Recent werd door de overheid de terugbetaling goedgekeurd voor een nieuw geneesmiddel dat bescherming biedt tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV).

Wat is RSV?

Dit is een virus dat jaarlijks veel jonge kinderen treft. Het zorgt voor een lage luchtweginfectie met kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, verminderd drinken…
Vaak is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk voor ondersteuning van de ademhaling, toedienen van extra zuurstof of vocht… In ernstige gevallen is zelfs opname op de dienst pediatrische intensieve zorg nodig voor invasievere beademing.

Om welk geneesmiddel gaat het?

Voor het komende RSV-seizoen is er een doeltreffend geneesmiddel beschikbaar als preventie tegen RSV-infectie: nirsevimab (BeyfortusTM). Dit geneesmiddel wordt bijna volledig terugbetaald. Het gaat om langwerkende monoklonale antistoffen (en dus géén vaccin), die gedurende 5-6 maanden bescherming bieden tegen infectie met het RSV-virus. Deze antistoffen moeten we toedienen voor de aanvang van het verwachte RSV-seizoen.
Eerdere, uitgebreide studies (bij meer dan 10.000 vroeggeboren en normaal geboren zuigelingen) toonden aan dat nirsevimab niet alleen veilig is, maar ook zeer doeltreffend. Het biedt meer dan 70% bescherming tegen RSV-gerelateerde infecties.
Na grootschalig gebruik in Spanje, Frankrijk en Luxemburg, bleek er een zeer hoge doeltreffendheid:

  • een daling van 87.6% in opnames door het RSV-virus
  • een daling tot 90.1% in opnames op intensieve zorg

Praktische info

Voor wie?

  • Elk kind geboren tijdens het RSV-seizoen 2024-2025.
  • Elk kind geboren vanaf 1 april 2024.
  • Je kind beschikt over een geldig Belgisch rijksregisternummer.
  • Als moeder kreeg je tijdens de zwangerschap het RSV-vaccin Abrysvo™ niet.
  • Goedkeuring gebeurt door toestemming van de adviserend arts.

Wat?

We spuiten BeyfortusTM in de spier (intramusculair) in: 50 mg voor zuigelingen <5 kg, 100 mg voor zuigelingen > 5 kg.

Kostprijs?

Het geneesmiddel is bijna volledig terugbetaald. Het kost je als ouder 12 euro (of 8 euro bij verhoogde tegemoetkoming).

Hoe?

  • Alle zuigelingen die tijdens het komende RSV-seizoen worden geboren, proberen we te prikken (immuniseren) op materniteit. Dit indien je als ouder dit wenst.
  • Alle zuigelingen die al geboren zijn en recht hebben op nirsevimab (zie info voor wie), krijgen de kans om voor aanvang van het RSV-seizoen nirsevimab toegediend te krijgen. Dit gaat om de groep zuigelingen geboren tussen 1 april 2024 en 30 september 2024.
    Voor hen voorzien we in het ziekenhuis specifieke ‘prikmomenten’ bij jouw kinderarts vanaf 1 oktober 2024.
    Je kan nu al een prikmoment reserveren. Dit doe je door een afspraak te maken bij het centrum kindergeneeskunde. Het gaat om een korte consultatie die alleen dient voor de toediening van nirsevimab. Hier is geen tijd of ruimte om andere problemen aan te kaarten.
  • Je kunt hiervoor normaal ook terecht bij jouw huisarts.

Er zijn nog enkele onduidelijkheden over de praktische invulling. Hierover wordt nog overlegd met de overheid. Wij houden je via de website van het ziekenhuis op de hoogte van verdere updates.

Heb je vragen?

Stel ze aan jouw kinderarts.

We hopen op een massale respons om onze kwetsbaarste zuigelingen zo goed mogelijk te beschermen tegen RSV.

De kinderartsen

Meer info
Plus d'info

Deel op