Recent werd door de overheid de terugbetaling goedgekeurd voor een nieuw geneesmiddel dat bescherming biedt tegen het respiratoir syncytieel virus (RSV).
Dit is een virus dat jaarlijks veel jonge kinderen treft. Het zorgt voor een lage luchtweginfectie met kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten, verminderd drinken…
Vaak is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk voor ondersteuning van de ademhaling, toedienen van extra zuurstof of vocht… In ernstige gevallen is zelfs opname op de dienst pediatrische intensieve zorg nodig voor invasievere beademing.
Voor het komende RSV-seizoen is er een doeltreffend geneesmiddel beschikbaar als preventie tegen RSV-infectie: nirsevimab (BeyfortusTM). Dit geneesmiddel wordt bijna volledig terugbetaald. Het gaat om langwerkende monoklonale antistoffen (en dus géén vaccin), die gedurende 5-6 maanden bescherming bieden tegen infectie met het RSV-virus. Deze antistoffen moeten we toedienen voor de aanvang van het verwachte RSV-seizoen.
Eerdere, uitgebreide studies (bij meer dan 10.000 vroeggeboren en normaal geboren zuigelingen) toonden aan dat nirsevimab niet alleen veilig is, maar ook zeer doeltreffend. Het biedt meer dan 70% bescherming tegen RSV-gerelateerde infecties.
Na grootschalig gebruik in Spanje, Frankrijk en Luxemburg, bleek er een zeer hoge doeltreffendheid:
Voor wie?
Wat?
We spuiten BeyfortusTM in de spier (intramusculair) in: 50 mg voor zuigelingen <5 kg, 100 mg voor zuigelingen > 5 kg.
Kostprijs?
Het geneesmiddel is bijna volledig terugbetaald. Het kost je als ouder 12 euro (of 8 euro bij verhoogde tegemoetkoming).
Hoe?
Er zijn nog enkele onduidelijkheden over de praktische invulling. Hierover wordt nog overlegd met de overheid. Wij houden je via de website van het ziekenhuis op de hoogte van verdere updates.
Stel ze aan jouw kinderarts.
We hopen op een massale respons om onze kwetsbaarste zuigelingen zo goed mogelijk te beschermen tegen RSV.
De kinderartsen