Strenger rook- en alcoholbeleid vanaf 31 mei 2024

Gepubliceerd op

Roken en de consumptie van alcohol vormen een belangrijke risicofactor voor vele aandoeningen. Als zorginstelling willen we het goede voorbeeld geven op vlak van gezonde leefstijl en inzetten op een aantrekkelijke en gezonde omgeving, zowel voor patiënt als medewerker. Vanaf 31 mei 2024 lanceren we daarom een nieuwe reeks maatregelen boven op de reeds bestaande richtlijnen over roken en alcoholconsumptie. 

Vanaf 31 mei 2024 zijn er alleen nog drie rookpunten buiten op campus kennedylaan

Wat wijzigt op vlak van roken?

Roken blijft alleen toegelaten in de rookpunten. Het aantal rookpunten op campus kennedylaan vermindert sterk: roken kan alleen nog in drie rookpunten buiten. De rookpunten binnen, het rookpunt op het binnenplein, aan het Huis van Beweging, aan ingang E0, in blok A en aan spoedopname verdwijnen. Bekijk de locaties waar nog kan worden gerookt.

Roken kan niet in zorguniform en niet met identificatiebadge van az groeninge. We zien ook het uniform van onder andere externe ambulanciers als een zorguniform.

De e-sigaret stellen we gelijk aan een gewone sigaret. Hetzelfde beleid is hier dus ook van toepassing.   

Wat wijzigt op vlak van alcohol?

Patiënten en bezoekers kunnen geen alcohol meer nuttigen op de afdelingen. Het tafelbier wordt vervangen door een 0,0 alternatief.   

Het alcoholaanbod in de bistro wordt gereduceerd en er worden meer niet-alcoholische alternatieven aangeboden.  

We serveren alleen alcohol in de bistro en in het meetingcenter Het Notenhof.  

Welke ondersteuning voorzien wij voor patiënten die opgenomen zijn in az groeninge? 

Patiënten hebben tijdens hun opname recht op een gratis rookstopconsult aan bed. Patiënten die verder begeleid willen worden, kunnen ambulant ook terecht in het ziekenhuis. Meer info. Er kan ter ondersteuning ook nicotinevervanging worden opgestart.  

Patiënten kunnen tijdens opname een gesprek krijgen met een medewerker van het ziekenhuis om hun alcoholgebruik en -stop te bespreken. Er is ook medische ondersteuning voorzien om eventuele ontwenningssymptomen op te vangen. 

Deel op