Ben je positief gemotiveerd om te stoppen met roken maar is dit je nog niet gelukt? Neem dan deel aan ons rookstopprogramma op maat. We zijn er op verschillende momenten in je traject.
Bij aanvang van de begeleiding kan je kiezen voor een medisch onderzoek door de longarts-tabakoloog. Dit onderzoek heeft als voordeel dat het de longen in kaart brengt en de longfunctie meet. Na het vrijblijvend medisch onderzoek volgt het intakegesprek bij de psycholoog-tabakoloog. Deze peilt naar jouw motivatie en stelt een gepersonaliseerd programma voor dat volledig op je rookgewoonten en afhankelijkheid afgestemd is.
Programma
- Begeleiding op de fysieke aspecten van het roken en de rookstop (onder andere ontwenning en hulpmiddelen) én op de gedragsmatige (praktische vaardigheden) en emotionele elementen (hoe omgaan met moeilijke momenten)
- Zeven sessies gespreid over een periode van ongeveer zes maanden:
- Tijdens de eerste sessie gaan we in op de motivatie, bespreken we eventuele hulpmiddelen en staan we stil bij mogelijke risicosituaties. Als de motivatie goed zit, leggen we ook een definitieve stopdag vast.
- De eerste sessies gaan tweewekelijks door. Na verloop van tijd spreiden we de sessies meer.
- De sessies die na de stopdag plaatsvinden, zijn bedoeld om je motivatie levendig te houden en je levensstijl blijvend te veranderen.
Praktisch
- Wil je tijdens je opname starten met rookstopbegeleiding? Dit kan. Een tabakoloog komt langs op de kamer voor het intakegesprek. Vraag je gesprek aan via de verpleegeenheid waar je bent opgenomen.
- Wil je rookstopbegeleiding en ben je niet opgenomen in het ziekenhuis? De begeleiding gebeurt in het ziekenhuis aan de hand van zeven sessies.
Maak je afspraak via het centrum longziekten.
Maak een afspraak via het centrum longziekten
Kostprijs
- Eerste consult (45 min.): 22,5 euro (indien verhoogde tegemoetkoming 3 euro)
- Tweede - zevende consult (30 min.): 15 euro (indien verhoogde tegemoetkoming 2 euro)
- Start je de rookstopbegeleiding tijdens je opname in het ziekenhuis? Dan is je eerste gesprek gratis.
- Alle info rond terugbetaling van de rookstopbegeleiding.
- Woon je in Wallonië? Dan zijn er andere terugbetalingsregels. Vraag dit na bij de rookstopbegeleider.
Online zelfhulpgroepen en apps
Naast ons rookstopprogramma zijn er ook online mogelijkheden. We sommen er een aantal op:
- Tabakstop heeft twee zelfhulpgroepen op Facebook waarop je je kan inschrijven.
- De Kwit app is ideaal als je je rookgewoontes wilt tracken.
- Stel in hoeveel sigaretten of pakjes je per dag rookt en wat de prijs is per pakje. Dit overzicht kan best confronterend zijn maar helpt je juist om meer motivatie te krijgen! Je ziet in de app hoe jouw gewoontes zijn veranderd en hoeveel geld je al bespaard hebt.
- Een extraatje is de gezondheidsmeter. Deze meter laat alle gezondheidsaspecten zien die zijn verbeterd sinds jij gestopt bent met roken.
- De Flamy app heeft heel veel functies.
- Zo houdt Flamy bij hoeveel je lichaam herstelt na het stoppen met roken en hoeveel geld je bespaard hebt. Ook kan je een logboek bijhouden.
- Heb je zin in een sigaret? Dan leidt Flamy je op verschillende manieren af. Zo kan je meerdere spelletjes spelen of motiverende quotes lezen.
- Ook is er een ‘helper’ beschikbaar die je bijstaat als je in de verleiding komt om te roken of toch gerookt hebt. De ‘helper’ bestudeert jouw redenen om te roken. Zo kan je beter weerstand bieden tegen de zin.
- Nodig je vrienden uit via de app om ook te stoppen met roken. Zo ga je samen de uitdaging aan om niet te roken.