Een goede pijnbehandeling heeft veel voordelen.
Als je minder pijn lijdt, wordt aangenomen dat er een vlotter herstel optreedt. Dit wil zeggen een snellere heling van wonden, minder kans op complicaties en een vlottere revalidatie.
Acute pijn, postoperatieve pijn of pijn die voortkomt uit verwondingen moet steeds behandeld worden. Onbehandelde acute pijn zou eventueel kunnen evolueren naar aanhoudende pijn. Deze aanhoudende pijn is moeilijker te behandelen.
Overhandig ook steeds een exemplaar van je medicatieschema aan je huisapotheker. Op die manier kan de huisapotheker eventuele zaken extra verduidelijken over je medicatie.
De pijn die je ondervindt na de ingreep heeft een functie. Het is een waarschuwingssignaal. Het is normaal dat er een bepaalde mate van pijn of ongemak aanwezig is na een ingreep of onderzoek.
Als patiënt is het niet makkelijk om pijn te omschrijven. We helpen je verwoorden hoeveel pijn aanwezig is en waar deze zich bevindt. Die informatie is erg belangrijk voor ons om jou correct te kunnen opvolgen.
Enkel jij kan de pijn voelen dus enkel jij kan aangeven in welke mate deze aanwezig is.
Het is belangrijk om de sterkte van de pijn (pijnintensiteit) die je ervaart te kennen.
Hoe je pijn beleeft, is erg persoonlijk. Iedereen ervaart pijn anders. Daarom ben je de enige die iets over de aard en de omvang van de pijn die je ervaart kan zeggen. Door je pijn onder woorden te brengen, wordt het een werkelijkheid voor jezelf en de anderen.
Acute pijn is nuttig en zelfs noodzakelijk. Het waarschuwt ons voor schadelijke prikkels. Meestal gaat het om een korte, hevige pijn die plots ontstaat en enkele uren, dagen of weken aanhoudt. Er is meestal een duidelijke oorzaak zoals postoperatieve pijn, tandpijn, ontstekingspijn … De pijn verdwijnt wanneer de oorzaak is genezen.
Chronische pijn is pijn die langer aanhoudt dan 3 tot 6 maanden. Omdat de lichamelijke oorzaak vaak heel moeilijk of niet (meer) te vinden is of omdat de oorzaak niet weg te nemen is, behandelen we chronische pijn symptomatisch. Enkele voorbeelden zijn: chronische rugpijn, chronische hoofdpijn, fantoompijn en chronische kankerpijn. Chronische pijn belemmert je in vele facetten van jouw leven.
Lees meer over de behandeling van chronische pijn
Pijn is meer dan lichamelijke pijn alleen. Het omvat lichamelijke, emotionele, sociale en spirituele pijn.
Spirituele, sociale, emotionele en lichamelijke pijn beïnvloeden elkaar op elk moment. We spreken dan ook van ‘totale pijn’.
Tijdens je verblijf in het ziekenhuis zal de verpleegkundige minimaal 2 keer per dag je pijn meten. We meten de pijn meer dan twee keer per dag wanneer je aangeeft pijn te hebben of als je systematisch pijnmedicatie krijgt.
Heb je pijn? Wacht dan niet tot de verpleegkundige bij jou de pijn komt meten. Je kan dit best meteen aangeven. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om de pijn doeltreffend aan te pakken.
De verpleegkundige vraagt een cijfer te geven tussen 0 en 10 die overeenstemt met de pijn op dat moment. 0 staat voor geen pijn, 10 staat voor de ergst denkbare pijn. De meting kan in rust gevraagd worden maar ook tijdens beweging of manipulatie.
We gebruiken hiervoor een meetinstrument:
De verpleegkundige vraagt tijdens de pijnmeting ook of de reeds toegediende pijnbehandeling doeltreffend is.
Aan de hand van de score die je aangeeft, starten we een pijnbeleid op of passen we het aan. Als je de pijn zo ervaart, dat de grens van wat comfortabel is overschreden wordt, zal de verpleegkundige met jou overleggen hoe de pijn kan verlicht worden. Naast pijnmedicatie zijn er nog andere zaken die ervoor kunnen zorgen dat je terug meer comfort ondervindt. Het zal niet steeds mogelijk zijn om de pijn volledig weg te nemen. We streven een comfortabel niveau na.
Er bestaan verschillende soorten medicatie om je pijn te behandelen. Een anesthesist komt bij je langs voor de ingreep en bespreekt met jou welke medicatie je zal toegediend krijgen op welke manier. Soms worden ingrepen onder lokale verdoving uitgevoerd: via een ruggenprik of via een blokkade van een bepaalde zenuw.
Aan de hand van de aangegeven pijnscores na de ingreep kan de soort en hoeveelheid pijnmedicatie aangepast worden.
Vragen over pijnmedicatie kan je steeds stellen aan de verpleegkundige of je behandelende arts. Neem nooit langdurig pijnstillers in zonder medisch advies en hou je steeds strikt aan de voorgeschreven dosis en tijdstippen.
Het is van groot belang de pijnmedicatie in te nemen zoals vermeld op het medicatieschema bij ontslag. Indien er onvoldoende pijndaling is of er bijkomende nieuwe pijn optreedt, moet je contact opnemen met de huisarts of het secretariaat van je behandelende arts.
Het is van belang om overblijvende pijnmedicatie niet te gebruiken voor andere kwalen en/of personen.
Hieronder een overzicht van een aantal courant voorgeschreven pijnstillers postoperatief waarbij de verschillende klassen kunnen gecombineerd worden om de pijn onder controle te krijgen
Deze medicatie wordt meestal als basismedicatie opgestart en is zowel pijnstillend als koortswerend. Deze medicatie is veilig en effectief in de behandeling van pijn (indien correct gebruikt zoals voorgeschreven). Bouw deze medicatie als laatste af.
Voorbeelden: Ibuprofen, Naproxen
Voorbeelden:
Wens je meer info over hoe we omgaan met pijn bij kinderen? Meer info over ons pijnbeleid bij kinderen.
Heb je nog vragen?
Dag | Uren | Opmerkingen |
---|
Deel op