Een gepaste pijnbehandeling bij kinderen is belangrijk voor het verlagen van het risico op chronische pijn/complicaties en het bevorderen van een sneller herstel.
Pijn meten we aan de hand van een gevalideerde pijnschaal.
Voor kinderen is het niet altijd eenvoudig om pijn aan te geven of in te schatten.
Afhankelijk van de leeftijd van je kind kiezen we een ander meetinstrument.
Hou altijd rekening met de ontwikkelingsleeftijd van de patiënt bij het kiezen van het juiste meetinstrument.
Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen moeilijk de ernst van hun pijn inschatten. We maken gebruik van de comfortscore om pijn te meten waarbij we gedrag en lichaamshouding observeren. Kinderen met pijn huilen vaak, tonen een grimas op hun gezicht, wrijven op de pijnlijke plaats. Vaak zijn ze stiller en minder beweeglijk dan gewoonlijk.
De NRS wordt bij voorkeur bepaald door jou als ouder/voogd en verpleegkundige. Als de comfortscore ≥17/30 en de NRS ≥ 4/10 is, gaan we over tot pijnbehandeling, zowel medicamenteus als niet-medicamenteus.
Bij kinderen van 10 jaar of ouder gebruiken we de numerieke schaal als meetinstrument. Bij een score van 4 of meer gaan we over tot pijnbehandeling, zowel medicamenteus als niet-medicamenteus.
Het is belangrijk dat je kind goed weet wat te verwachten. Een goede voorbereiding met correcte informatie creëert juiste verwachtingen en vermindert spanning. In het ziekenhuis zijn boeken beschikbaar die kunnen helpen bij het geven van informatie op maat van je kind.
Medicamenteuze pijnbehandeling dienen we toe volgens voorschrift van de arts. Dit naargelang de pijn gegeven op de desbetreffende pijnschaal. Vraag gerust extra informatie op de afdeling.
Sommige onderzoeken (zoals bloedafname of infuus) zijn pijnlijk of beangstigend. Er bestaan gelukkig heel wat mogelijkheden om de pijn te voorkomen of te verzachten. De keuze hangt af van de leeftijd, de omstandigheden en de geplande procedure.
Hieronder geven we een overzicht van de mogelijkheden. Vraag hiernaar op de afdeling.
Een patch of crème (EMLA-crème) kunnen we aanbrengen om de pijn te verzachten, dit bij kinderen vanaf de geboorte.
De pleister begint te werken na minimaal 60 min en het effect blijft duren tot 2 uur na het verwijderen van de pleister.
Breng dan al thuis, voor je vertrekt naar het ziekenhuis, de EMLA-zalf aan. Contacteer je arts of verpleegkundige bij vragen of onduidelijkheden.
De verdovende LAT-gel® (lidocaïne 4%, adrenaline 0,1%, tetracaïne 0,5%) gebruiken we op spoed voor het reinigen of hechten van schaaf- en snijwonden en open wonden. Hierdoor is een prik met verdoving niet meer nodig bij kinderen. De werkingsduur is maximaal 45 minuten na het aanbrengen van de gel op de schaaf- of snijwonde.
Als je kind iets anders doet tijdens het onderzoek zal het automatisch minder denken aan de pijn. Laat je kind TV-kijken, luisteren naar muziek, filmpje kijken op smartphone, bellen blazen,…
Suikerwater of sucrose gebruiken we bij baby’s jonger dan 1 jaar. In combinatie met het zuigen op een fopspeen heeft suikerwater een pijnstillend effect. Suikerwater wordt het best 2 min voor pijnprikkel toegediend.
Bij baby’s is het soms mogelijk om een prik te geven tijdens de borstvoeding. Zowel de zuigreflex, de melk als de vertrouwde armen van de mama zorgen voor minder stress tijdens de verpleegkundige handeling.
Lachgas helpt kinderen om rustiger te worden en kan gebruikt worden vanaf 2 jaar. Het neemt de angst weg en vermindert pijngevoeligheid, maar je kind blijft wakker en aanspreekbaar.
Dit gasmengsel bestaat uit de helft lachgas en de helft zuurstof. Het werkt reeds na 3 min en is ook snel weer uitgewerkt, zo’n 2 à 3 minuten nadat het masker is afgezet. Nadien observeren we nog 20 min op de afdeling.
Indien alle parameters goed zijn, mag je kind opnieuw de afdeling verlaten.
Lachgas mag enkel toegediend worden op voorschrift van de arts en met schriftelijke toestemming van de ouders.
Wil je weten hoe we omgaan met pijn bij volwassenen? Meer info over Pijnbeleid volwassenen.
Heb je nog vragen?
Dag | Uren | Opmerkingen |
---|---|---|
Do: | 8:00 - 12:00, 13:30 - 18:00 |
Deel op