Bestuurders die verdacht worden van het rijden onder invloed van drugs, kunnen al enkele jaren onderworpen worden aan een speekseltest door de politie. Dat is een eerste test, waarvan de resultaten onmiddellijk beschikbaar zijn.
Bij een positieve drugtest, moet het resultaat bevestigd worden door een bijkomende specifieke analyse in een erkend labo. Vóór april 2019 gebeurde die tweede test altijd op een bloedstaal, dat moest worden afgenomen door een arts. Sinds april 2019 kan de tweede test ook worden uitgevoerd op het speeksel, wat het systeem veel eenvoudiger maakt. Het speeksel voor de test kan worden afgenomen door de politieagenten, er hoeft geen arts meer ter plekke te komen. Bloedafname is de uitzondering geworden, en gebeurt in principe alleen als een speekselafname onmogelijk blijkt.
Sinds april 2019 was ons labo erkend om de tweede speekselanalyse uit te voeren. Dit ging om een voorlopige erkenning. Ieder labo met een voorlopige erkenning was verplicht om binnen de achttien maanden een definitieve erkenning te verkrijgen. Die erkenning is er nu voor het labo van az groeninge.
“We zijn één van de vier laboratoria die in België die definitief erkend werden om de speekselanalyses uit te voeren”, zegt dr. apr Kathleen Croes.
Vanaf morgen, donderdag 1 oktober, kan ons labo daardoor werken als definitief erkend labo. “We zijn het enige laboratorium in West-Vlaanderen met een erkenning om deze testen uit te voeren, wat aangeeft dat we als laboratorium van het regionaal ziekenhuis az groeninge over de nodige expertise beschikken”, zegt apr. Olivier Heylen.
Het labo heeft ook een erkenning voor de bepaling van alcohol en drugs in het verkeer. Dr. apr Kathleen Croes en apr. Olivier Heylen, als klinisch bioloog verbonden aan het laboratorium van az groeninge, zijn ook erkend als gerechtsdeskundige.